A- A+
Ανοίγουν έως 23/12 οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης - Οι δικαιούχοι και το ύψος του βοηθήματος

Την ερχόμενη Τρίτη ή την Τετάρτη θα ανοίξει η εφαρμογή των αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης της εφετινής περιόδου, το οποίο θα έχει διευρυμένη χρήση.

Ταυτόχρονο με το άνοιγμα της εφαρμογής των αιτήσεων θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την κατάθεση των αποδείξεων / τιμολογίων από τους δικαιούχους του επιδόματος, που πρέπει να υποβληθούν έως τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατή η καταβολή του επιδόματος, οι πληρωμές του οποίου θα ξεκινήσουν από τα μέσα Ιανουαρίου κατά πάσα πιθανότητα.

Όσοι δεν έχουν καλύψει τις δαπάνες για τις οποίες επιδοτούνται μέχρι και τις 10/1, θα έχουν σε δεύτερο κύκλο έως το τέλος Απριλίου, τη δυνατότητα υποβολής των αποδείξεων για να πληρωθούν.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται εδώ

Τα ποσά της ενίσχυσης

Το επίδομα εφέτος μπορεί να φτάσει έως τα 650 ευρώ έναντι 400 ευρώ πέρυσι ενώ το ελάχιστο ύψος του παρέμεινε  αμετάβλητο στα 80 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό, ενώ θα καλύπτει και άλλες μορφές θέρμανσης πέραν του πετρελαίου, όπως φυσικό αέριο, πελεξ κτλ..

Θα υπάρχουν, δηλαδή, διαφορετικοί συντελεστές με βάση τις βαθμοημέρες, με συντελεστές που θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο.

Για παράδειγμα στην Κάρπαθο, σε οικισμό στη θάλασσα είναι 257 και στο βουνό 1401, ενώ στην Πιερία υπάρχει στον ίδιο Δήμο οικισμός με 1220 βαθμοημέρες και οικισμός με 3873 βαθμοημέρες.

ADVERTISEMENT

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως:

- 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

- 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο

- 22.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι εξαιρέσεις

Από το επίδομα θέρμανσης εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.