A- A+
Ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου καταστήματα έως 250 τ.μ. - Ρυθμίσεις για εκπτώσεις - προσφορές
Στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων προχωρά η κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε εμπορικές επιχειρήσεις με χώρους πώλησης έως 250 τ.μ. να παραμένουν ανοιχτές όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Παράλληλα, όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους θα έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο έναντι μιας που ισχύει σήμερα.

Το θεσμικό πλαίσιο για την κυριακάτικη αργία, που έχει ενσωματωθεί στο νέο αγορανομικό κώδικα, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκη.

΄Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι όλες τις Κυριακές του χρόνου θα έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν να λειτουργούν εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού -όπως αυτό αναγράφεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ- μικρότερη των 250 τ.μ. υπό την προϋπόθεση:

α) να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων (σούπερ μάρκετ, franchising κλπ),

β) να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας, τύπου shops in shops (πολυκαταστήματα, malls, εκπτωτικό χωριό κ.α.)

Επιπλέον Κυριακές για όλους

Όλα τα εμπορικά καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα μπορούν να λειτουργούν 7 Κυριακές το χρόνο και συγκεκριμένα: 2 προ των εορτών των Χριστουγέννων (φέτος θα λειτουργήσουν και μετά τα Χριστούγεννα στις 30/12), 1 Κυριακή πριν το Πάσχα και 4 Κυριακές στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδους.

Πρόταση της κυβέρνησης για το ωράριο των Κυριακών είναι τα καταστήματα να ξεκινούν στις 10:00 και να κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα, ενώ προτείνεται επίσης, όσα καταστήματα λειτουργήσουν την Κυριακή, να μην ανοίγουν το πρωί της Δευτέρας.

Αλλάζει το καθεστώς των εκπτώσεων

Καθιερώνονται τέσσερις εκπτωτικές περίοδοι και συγκεκριμένα:

-οι χειμερινές εκπτώσεις θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου

-οι καλοκαιρινές θα ξεκινούν από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου

-θεσπίζονται ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου

Αλλάζει παράλληλα το καθεστώτα αναγραφής των τιμών την περίοδο των προσφορών. Από εδώ και στο εξής οι πωλητές θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς και όχι το ποσοστό της προσφοράς.

Ποινές και φυλάκιση για καύσιμα

Σε ό,τι αφορά την αγορά των καυσίμων ο νέος αγορανομικός κώδικας προβλέπει αυστηρότερες ποινές για την καταδολίευση των αντλιών καυσίμων.

Εάν σε ένα βενζινάδικο βρεθεί πειραγμένη αντλία, το πρόστιμο ορίζεται στα 30.000 ευρώ, ενώ ο υπεύθυνος για την αντλία θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών.

Τα μέσα καταδολίευσης θα κατάσχονται και θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο επιπλέον 30.000 ευρώ για κάθε αντλία.

Παράλληλα θα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης και δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας στο ίδιο σημείο για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση, όχι μόνο για τον παραβάτη αλλά και τους συγγενείς πρώτου βαθμού.