A- A+
Ανατροπές παντού! Τι θα γίνει με δηλώσεις, φόρους, ΕΝΦΙΑ και εισφορές

Μεγάλες ανατροπές στις υποχρεώσεις των πολιτών έναντι των φορολογικών αρχών φέρει η τρέχουσα κρίση λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και του lock down σε μεγάλο τμήμα της αγοράς από την κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων έχει πλέον κατεβάσει ρολά, με άγνωστες συνέπειες για τις οικονομικές επιδόσεις της εφετινής χρονιάς και για τη δυνατότητα καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να αναλάβει δράση.

Αναμφίβολα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα επηρεαστούν τα εξής:

1) Φορολογικές Δηλώσεις - Φόρος Εισοδήματος

Είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση μερικών μηνών στις προθεσμίες υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα μετατεθεί χρονικά και η έναρξη πληρωμής των φόρων από τους πολίτες, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ξεκινούσε στα τέλη Ιουλίου.

Το ίδιο ισχύει και για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, πχ. ΦΠΑ ή ΦΜΥ, οι προθεσμίες πληρωμής των οποίων αναμένεται να μετατεθούν χρονικά για τις επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο.

2) Ασφαλιστικές εισφορές - ΕΦΚΑ

Την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία επιλογής ασφαλιστικής κλάσης από μη μισθωτούς και σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εισφορές του Ιανουαρίου θα έπρεπε να καταβληθούν έως και τις 20 Μαρτίου.

Ωστόσο, αυτό αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Ανακοινώσεις αναμένονται από την κυβέρνηση και για το τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό των επιχειρήσεων που παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές.

3) ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση προγραμμάτιζε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη μεσοσταθμική μείωση του βεβαιωμένου ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Θεωρείται ωστόσο πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκαίρως για να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να αναβληθεί για του χρόνου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η έναρξη πληρωμής του ΕΝΦΙΑ να μετατεθεί χρονικά.

4) Εισφορά αλληλεγγύης

Στον αέρα βρίσκεται και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά τουλάχιστον 20% από εφέτος.

Με δεοδμένο ότι ο προϋπολογισμός θα ξαναγραφτεί από την αρχή, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο.

5) e-αποδείξεις

Η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει από τις αρχές του χρόνου τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων αξίας ίσης με το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος από τους φορολογούμενους.

Ωστόσο, με δεδομένη την αναμενόμενη μεγάλη μείωσης της κατανάλωσης το επόμενο διάστημα, η ελαστικοποίηση του μέτρου είναι πολύ πιθανή.