A- A+
ΥΠΟΙΚ: Προς αναστολή πληρωμών σε εφορία - ΕΦΚΑ λόγω κορωνοϊού - Τι εξετάζεται

Σε αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και είναι θέμα ημερών αν όχι ωρών η λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Όπως λένε πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προτεραιότητα θα δοθεί στην αναστολή των πληρωμών προς την εφορία, όπως ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές προς τον ΕΦΚΑ.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί πρώτα σε νομούς που εμφανίζουν πολλά κρούσματα και έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού, με αποτέλεσμα η κίνηση στην αγορά να έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Και ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων το μέτρο θα επεκτείνεται γεωγραφικά με προοπτική αν η υπάρξει επιδημία σε πολλές περιοχές της χώρας, να εφαρμοστεί καθολικά.

Προτάσεις ΕΣΕΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η συνομοσπονδία των εμπόρων (ΕΣΕΕ), ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ ζητά τα εξής:

- Απόδοση έκτακτου βοηθήματος λειτουργίας και κίνησης ύψους 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν προσωρινά ή λειτουργούν σε περιοχές που έχουν ληφθεί μέτρα βάσει της ΠΝΠ.(Βοήθημα που θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές).

- Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.

- Αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και πάλι την αποκατάσταση της λειτουργίας της τοπικής αγοράς.

- Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών για τις πληττόμενες περιοχές και επιχειρήσεις.

- Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.

- Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.

- Προσωρινή απόδοση εργοδοτικού δικαιώματος για απαίτηση ελέγχων στους εργαζόμενους.

- Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μακροχρόνιων απουσιών των εργαζομένων λόγω της επιδημίας.