A- A+
Αναστολή δόσεων για 3 μήνες σε στεγαστικά - καταναλωτικά δάνεια - Οι δικαιούχοι

Στην αναστολή πληρωμής των μηνιαίων δόσεων για ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα λουκέτου της κυβέρνησης στην αγορά, προχωρούν οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, φυσικά πρόσωπα, δηλαδή εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω αναστολής λειτουργίας στους κλάδους τους και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ, δικαούνται και αυτοί διευκολύνσεις.

Όπως ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), τα πιστωτικά ιδρύματα κατόπιν επικοινωνίας με τον δανειολήπτη  θα προχωρούν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για να δοθεί η συγκεκριμένη διευκόλυνση είναι το δάνειο να είναι ενήμερο. Το μέτρο δηλαδή δεν αφορά δάνεια που ήταν ήδη σε καθυστέρηση.

Άρα οι δικαιούχοι πρέπει να πληρώνουν τα δύο παρακάτω κριτήρια για την αναστολή των δόσεών τους για τρεις μήνες:

- Να δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ

- Οι οφειλές τους να είναι ενήμερες

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι δανειολήπτες αποκλείονται από κάθε είδους ρύθμιση.

Οι τράπεζες και οι συνεργαζόμενες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων θα εξετάζουν κάθε αίτημα ξεχωριστά και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη διευκόλυνσης, θα την παρέχουν.

Απλά θέλουν σε αυτή τη φάση να μην εκμεταλλευτούν τη συγκυρία οι στρατηγικοί κακοπληρωτές για να μην πληρώσουν τα χρέη τους.

Ποιοι εξαιρούνται ρητά

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της ΕΕΤ διευκρινίζεται ότι ομάδες πολιτών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων), που δεν πλήττονται από την κρίση θα πρέπει να συνεχίσουν κανονικά την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Παράλληλα, οι τράπεζες προσαρμόζουν τον τρόπο επικοινωνίας τους με τους οφειλέτες δανειολήπτες στις σήμερα κρατούσες ακραίες και ευαίσθητες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία με τους οφειλέτες.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της ΕΕΤ αναφέρεται ότι τα οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να συνεργάζονται με την Κυβέρνηση και τις Εποπτικές Αρχές και λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και το μετριασμό των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα.

Ως εκ τούτου σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σύσκεψης με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών κ Χ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.