A- A+
Άλλη μία ευκαιρία για «μαϊμού» αναστολές συμβάσεων εργασίας - Πότε θα δηλώνονται στο ΕΡΓΑΝΗ

Ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη οι δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για το μήνα Απρίλιο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Σύμφωνα με την ανακοίννωση του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις θα γίνονται ως εξής:

  • Α΄ ΦΑΣΗ

Από 1/4/2021 και μέχρι την Παρασκευή 9/4/2021 θα μπορούν να υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας, που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον μήνα Απρίλιο, είτε μέρος αυτού.

  • Β΄ ΦΑΣΗ

Από 10/4/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 9/4/2021.

Σε αυτή τη φάση, λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα.

Στις περιπτώσεις όμως που πρέπει να υπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά μόνο οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Ελεύθερες αναστολές έως 9/4

Με δεδομένο ότι οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για την περίοδο 1 - 9 Απριλίου μπορούν να γίνουν αναδρομικά, έως τις 9 Απριλίου, ανοίγει ένα παράθυρο στις επιχειρήσεις να μην επιβαρυνθούν με κόστος, μισθολογικό και μη, είτε στο 100% ή κατά ένα μέρος, την περίοδο αυτή.

Κι αυτό διότι ακόμη κι αν οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο πόστο τους το διάστημα αυτό, μπορούν κάλλιστα να δηλωθεί εκ των υστέρων η αναστολή της σύμβασής τους.

Αν δεν γίνει έλεγχος λοιπόν έως τις 9 Απριλίου, μπορεί η επιχείρηση να χρησιμοποιήσει το προσωπικό της στην εργασία του και να δηλώσει την Παρασκευή 9 Απριλίου ότι δεν εργάστηκαν καθόλου μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Χωρίς να κινδυνεύει από ελέγχους, αφού το κράτος δεν θα μπορεί να ελέγξει ποιος δούλευε και ποιος όχι τις προηγούμενες ημέρες.