A- A+
Ανασφάλιστα κυκλοφορούν περισσότερα από 1 εκατ. οχήματα - «Βροχή» προστίμων το 2014
Ανασφάλιστο είναι περίπου το 15% των αυτοκινήτων που ελέγχονται κάθε ημέρα από την Τροχαία, η οποία πραγματοποιεί κατά μέσο όρο περί τις 15.000 - 17.000 ελέγχους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», το ποσοστό των ανασφάλιστων τροχοφόρων που εντοπίζονται μέσω των καθημερινών ελέγχων της Τροχαίας επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος ότι ο συνολικός αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στην αγορά κυμαίνεται στο 1 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός αριθμό των ασφαλισμένων αυτοκινήτων ανέρχεται στα 5,7 εκατομμύρια.

Το πρόστιμο

Το οξύ πρόβλημα της κυκλοφορίας αυτοκινήτων χωρίς ασφαλιστική κάλυψη υποχρέωσε το υπουργείο Οικονομικών να θεσμοθετήσει την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους διαθέτουν ανασφάλιστο όχημα.

Η ψήφιση του νόμου στις αρχές του χρόνου και τα αυστηρά πρόστιμα που προβλέπει υποχρέωσαν έναν σημαντικό αριθμό κατόχων, που υπολογίζεται περίπου στις 500.000, να ασφαλίσουν το όχημά τους, περιορίζοντας σχετικώς το πρόβλημα.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η μείωση των τιμών στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων από την ασφαλιστική αγορά, μέσα από ανταγωνιστικά πακέτα που έχουν οδηγήσει σε μείωση του ασφαλίστρου κατά 12% μεσοσταθμικά τον τελευταίο χρόνο.

Ελκυστικά πακέτα

Πρόκειται για πακέτα που περιλαμβάνουν τόσο τη βασική κάλυψη της αστικής ευθύνης όσο και πρόσθετες καλύψεις, όπως πυρός, θραύσης κρυστάλλων κ.λπ.

Η πτώση των τιμών είναι συνέπεια τόσο του έντονου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται μεταξύ των εταιρειών όσο και του περιορισμού των ζημιών που παρατηρείται τελευταία, λόγω της μείωσης της χρήσης του αυτοκινήτου.

Ο εντοπισμός πάντως των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν νόμιμα, δηλαδή διαθέτουν σήμα και ασφάλιση, έχει μετατραπεί σε οδύσσεια, καθώς περνά μέσα από τη διασταύρωση τεσσάρων διαφορετικών αρχείων.

Η διασταύρωση στοιχείων

Στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του καινούργιου χρόνου, αξιοποιώντας πλέον τα νέα στοιχεία που θα προκύψουν από την προμήθεια του σήματος του 2014 και την πληρωμή των τελών που έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται από τις διασταυρώσεις που θα πραγματοποιούνται μεταξύ των αρχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ο έλεγχος αυτός θα γίνεται δύο φορές το χρόνο. Η πληρωμή του προστίμου, ύψους 500 ευρώ για ΙΧ, θα αποτελεί προϋπόθεση για την ασφάλιση του αυτοκινήτου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες.

Προσαυξήσεις

Εάν, το πρόστιμο δεν πληρωθεί, θα προσαυξάνεται έως και τα 1.000 ευρώ και θα βεβαιώνεται στην εφορία.

Συγκεκριμένα, εάν πρόκειται για επιβατηγό αυτοκίνητο το πρόστιμο θα αυξάνεται στα 500 ευρώ, ενώ εάν είναι φορτηγό στα 1.000 ευρώ.

Επιπλέον, θα ενημερώνονται τα αρχεία της τροχαίας, προκειμένου να αφαιρεθούν οι πινακίδες, η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα του ιδιοκτήτη.

Οι έλεγχοι της τροχαίας

Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη αφαιρούνται από την Αστυνομία πινακίδες, άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας για δέκα μέρες. Επιστρέφονται μόνο εφόσον ασφαλιστεί το όχημα.

Παράλληλα, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής βεβαιώνεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα λεωφορεία και φορτηγά, 500 ευρώ για επιβατηγά και 250 ευρώ για δίκυκλα.

Αν προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.

Επιστρέφονται και πάλι, μόνο με την προϋπόθεση ασφάλισης του οχήματος.