A- A+
Αναπάντεχη μείωση του επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25% - Ανάσα στα δάνεια
Με μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% έκανε το ντεμπούτο του ο νέος διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Μάριο Ντράγκι. Ποιοι δανειολήπτες ωφελούνται.

Στην πρώτη του παρουσία ως προεδρεύον στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωτράπεζας, ο κ. Ντράγκι προχώρησε σε μία κίνηση που δεν την περίμεναν οι αγορές, μειώνοντας το επιτόκιο της ΕΚΤ μετά τις δύο αυξήσεις τους τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2011.

Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο του ευρώ βρίσκεται πλέον στο 1,25% από 1,50% στο οποίο βρισκόταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ποιοι δανειολήπτες ευνούνται

Με την απόφαση αυτή δίνεται ανάσα στα στεγαστικά και στα επιχειρηματικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα τόσο με το ευρω-επιτόκιο, όσο και με τα διατραπεζικά επιτόκια euribor, τα οποία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθούν πτωτικά.

Συγκεκριμένα, οι δανειολήπτες αυτών των δανείων αναμένεται να δουν τις δόσεις τους από τον ερχόμενο μήνα να υποχωρούν.

Ενδεχομένως να υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων και στα υπόλοιπα χορηγητικά προϊόντα (καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες), ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική που θα ακολουθήσει η διοίκηση της κάθε τράπεζας.

Για παράδειγμα σε ένα δάνειο 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, εάν το επιτόκιο υποχωρήσει από το 4% στο 3,75%, η δόση του θα υποχωρήσει από τα 606 ευρώ στα 593 ευρώ.