A- A+
Ανακοινώθηκε το deal Alpha - Εμπορικής - Οι αποφάσεις και το παρασκήνιο
Ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας από την Credit Agricole ότι επέλεξε την Alpha Bank για να προχωρήσει σε αποκλειστικές συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής στην Ελλάδα, Εμπορικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γαλλικός ομίλος, αποφάσισε να εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την απόκτηση από την Alpha Bank του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας.

Η Crédit Agricole S.A. και η Alpha Bank στοχεύουν στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2012 υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες των εργασιακών συμβουλίων.

Οι όροι του deal

Η δεσμευτική προσφορά της Alpha Bank είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που έθεσαν οι αρμόδιες αρχές, ήτοι:

- Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Crédit Agricole, η οποία έχει ήδη εισφέρει 2,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2012, προβλέπεται να αυξηθεί σε 2,85 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Crédit Agricole προβλέπεται να εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατ. eυρώ, μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της, σε μετοχές εκδόσεως της Alpha Bank.

Η τρέχουσα χρηματοδότηση της Crédit Agricole στην Εμπορική προβλέπεται να μειωθεί αντιστοίχως (0,7 δισ. ευρώ).

- Τιμή μεταβίβασης 1 Ευρώ

- Αποπληρωμή σε τρεις δόσεις – η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014 – της υπολειπόμενης αναχρηματοδότησης που θα έχει παράσχει η Crédit Agricole στην Εμπορική κατά την ημέρα της μεταβίβασης, με εγγυήσεις ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού.

Συνέργειες 150 εκατ. ευρώ

Η Alpha Bank στην δική της ανακοίνωση επισημαίνει ότι η ενοποίηση των εργασιών των δύο τραπεζών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Σύμφωνα με την ελληνική τράπεζα, η εξαγορά της Εμπορικής είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε 78 δισ. ευρώ με βάση την 31η Μαρτίου 2012. Η Alpha Bank τονίζει ότι θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής Τραπέζης και θα ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole μετά την εξαγορά της το 2006.

Οι στόχοι της CA

Η Crédit Agricole εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθούσε στην επίτευξη των στόχων φερεγγυότητας της Crédit Agricole για το τέλος του 2013, όπως έχουν προηγούμενα ανακοινωθεί.

Είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής του διάρθρωσης και την επικέντρωση στις βασικές του δραστηριότητες.

Η συναλλαγή αυτή θα συνεισέφερε στη συγκέντρωση της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Η Crédit Agricole θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και την αγορά για την πρόοδο που επιτυγχάνεται στις συνομιλίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Από την Κυριακή το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Η Alpha Bank είναι τελικά η επιλογή της Credit Agricole για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Εμπορικής Τράπεζας. Τη Δευτέρα ανακοινώνει ότι ξεκινά αποκλειστικές συνομιλίες με τον ελληνικό όμιλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι της Κυριακής, η διοίκηση της Credit Agricole ενημέρωσε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι προκρίνει την Alpha Bank για την επόμενη φάση του εξελισσόμενου διαγωνισμού πώλησης της Εμπορικής.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το πρωί της Δευτέρας, πριν το άνοιγμα των αγορών.

Η διοίκηση του γαλλικού ομίλου μέχρι και το πρωί της Κυριακής δεν είχε δώσει κανένα στίγμα αναφορικά με τις προθέσεις της και ενώ οι προσφορές που είχαν κατατεθεί από τις τρεις ενδιαφερόμενες ελληνικές τράπεζες (Εθνικη, Eurobank, Alpha) έληγαν την ίδια ημέρα.

Μάλιστα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι Γάλλοι θα ζητήσουν νέα παράταση για την ανακοίνωση της απόφασής τους.

Οι επιφυλάξεις της αγοράς

Πάντως, όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ότι προτιμητέος αγοραστής της Εμπορικής είναι η Alpha Bank, δεν σημαίνει ότι το deal θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένο.

Εκτός από τις εγκρίσεις που πρέπει να δώσουν οι ελληνικές αρχές (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Τράπεζα της Ελλάδος) για την πραγματοποίηση της συγχώνευσης, τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι δε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η Credit Agricole έχει κατασταλάξει ως προς τη στρατηγική της στην ελληνική αγορά.

Όπως επισημαίνουν σχετικά, εάν η Ελλάδα καταφέρει και «κλειδώσει» τη θέση της στην ευρωζώνη, οι προοπτικές της Εμπορικής θα είναι σίγουρα καλύτερες, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στη γαλλική τράπεζα να μειώσει τη χασούρα από την ελληνική αγορά, είτε πραγματοποιώντας κέρδη ή πουλώντας τη θυγατρική της αργότερα με πολύ καλύτερους όρους.

Εξάλλου, εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δια. ευρώ, από τα οποία θα ανακεφαλαιοποιηθεί κατά ένα μέρος εκτός απροόπτου και η Alpha Bank, δεν μπορεί να προχωρήσει η συγχώνευσή της με την Εμπορική.