A- A+
Αμοιβή 10% προσφέρει το ΥΠΟΙΚ σε όσους «καρφώσουν» κυνηγούς ορφανών κληρονομιών

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου απόκτησης από τρίτους ορφανών κληρονομιών θέτει σε εφαρμογή το ΥΠΟΙΚ, προσφέροντας μεγάλη αμοιβή σε όσους τους αποκαλύψουν.

Ο λόγος γίνεται για σχολάζουσες κληρονομιές. Δηλαδή για περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε πρόσωπα που δεν έχουν συγγενείς και δεν έχουν κάνει διαθήκη.

Σε πολλές περιπτώσεις επιτήδειοι δηλώνονται ως κληρονόμοι παρανόμως, ώστε να αποκτήσουν την κυριότητα κινητών και ακίνητων αξιών.

Κανονικά, οι συγκεκριμένες περιουσίες θα πρέπει να περιέλθουν στο Δημόσιο. Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δίνει μεγάλη αμοιβή σε όσους αποκαλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτή μπορεί να φτάνει έως και το 10% της αξίας της περιουσίας που κληρονομείται στο Δημόσιο.

Τι λέει η απόφαση

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΥΠΟΙΚ, κάθε πρόσωπο που γνωρίζει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, οφείλει να το δηλώσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Η δήλωση αυτή θα πρέπει να περιέχει κατά το δυνατόν ακριβή στοιχεία και κάθε άλλη χρήσιμη λεπτομέρεια, σχετικά με την καταδειχθείσα περιουσία.

Η χρηματική αμοιβή καταβάλλεται στο δικαιούχο πρόσωπο, μετά την εκκαθάριση και την περιέλευση της περιουσίας στο Δημόσιο ή το φορέα εκτέλεσης κοινωφελούς σκοπού.

Το ύψος της αμοιβής μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό έως 10% επί της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας, ενώ για τον καθορισμό της, λαμβάνονται υπόψη αφενός η ακρίβεια και πληρότητα των παρεχόμενων από αυτόν πληροφοριών και στοιχείων, καθώς και οι κάθε είδους ενέργειές του, με τις οποίες τυχόν συνέβαλε στην ανάκτηση της περιουσίας.

Ο υπολογισμός της αξίας της εκκαθαρισθείσας περιουσίας γίνεται, εφόσον απαιτείται, με εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητή.