A- A+
Alpha Bank: Πώς το υπουργείο Οικονομικών «σκοτώνει »με τους φόρους την αγορά ακινήτων
Περαιτέρω καθήλωση της αγοράς ακινήτων μπορεί να προκαλέσει ο νέος φόρος ακινήτων, παρά τα εξωπραγματικά χαμηλά επίπεδα στα οποία ήδη βρίσκονται οι τιμές.

Τούτο επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, οι οικονομολόγοι της οποίας σημειώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο φορολογείται η ακίνητη περιουσία εμποδίζει την ανάκαμψη της κτηματαγοράς.

Η σωστή συνταγή

Σύμφωνα με την Alpha Bank θα έπρεπε να είχε προωθηθεί η θέσπιση ενός Ενιαίου (ανταποδοτικού) Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα επιβαλλόταν στο σύνολο των ακινήτων αυτοτελώς για κάθε ακίνητο χωριστά, με βάση:

  • το είδος του ακινήτου,
  • τα τετραγωνικά μέτρα,
  • την περιοχή και την κατάλληλα προσαρμοσμένη τιμή Ζώνης,
  • την παλαιότητα και
  • τα άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου

Το λάθος του ΕΝΦΙΑ

Αντ΄ αυτού, με τον ΕΝΦΙΑ, θεσπίστηκε και πάλι η διπλή και σε πολλές περιπτώσεις εξοντωτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ειδικότερα, απαλλάχθηκαν ουσιαστικά από αυτόν τον φόρο, δηλαδή από την φορολογία ακινήτων, πολύ μεγάλες περιουσίες (π.χ., αγροκτήματα εκατοντάδων στρεμμάτων), με αποτέλεσμα τα αναμενόμενα έσοδα από αυτόν να περιοριστούν σημαντικά.

Για να καλυφθούν αυτά τα έσοδα, θεσπίστηκε και πάλι, επιπλέον του ΕΝΦΙΑ, και ο ΦΑΠ 2014 στην ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των € 300.000.

Τα παίρνουν από τους ίδιους

Σύμφωνα με την Alpha Bank με τον τρόπο αυτό οι ίδιοι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν επιβαρυνθεί με έξι (6) ταυτόχρονα φόρους περιουσίας το 2013, συνεχίζουν να επιβαρύνονται τόσο με τον ΕΝΦΙΑ όσο και με τον ΦΑΠ και το 2014.

Μάλιστα, ο ΦΑΠ του 2014 επιβάλλεται και πάλι με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 που, όπως ήδη τονίστηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις και με την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, δεν έχουν πια σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα.

Ο 2ος αυτός φόρος, ο ΦΑΠ 2014 (που πολλές φορές μπορεί να είναι από 4 έως και 10 φορές μεγαλύτερος από τον ΕΝΦΙΑ), συμβάλλει ουσιαστικά στη φαλκίδευση και απαξίωση της ακίνητης περιουσίας άνω των € 300.000.

Μόνιμος φόρος

«Διότι εκτός των άλλων παρουσιάζεται και ως μόνιμος φόρος» τονίζει η Alpha Bank προσθέτοντας πως επιβάλλεται να πληρωθεί από εισοδήματα που ήδη είναι υπερφορολογημένα και σε συνθήκες και με προδιαγραφές που καθηλώνουν περαιτέρω την ήδη καταποντισμένη αγορά ακινήτων.

Σε συνθήκες, δηλαδή, που ουσιαστικά σηματοδοτούν το ότι οι υπόχρεοι δεν έχουν στην ουσία δυνατότητα να τον πληρώσουν, ιδιαίτερα με την αγορά ακινήτων εκτός λειτουργίας.

Διότι μόνο σε δραστικά υποτιμημένες τιμές θα δεχόταν κάποιος να αγοράσει σήμερα ένα ακίνητο του οποίου η φορολογική επιβάρυνση υπερβαίνει την όποια αναμενόμενη ετήσια απόδοσή του.

Κίνδυνος αποτυχίας

Η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων, όπως και κάθε φορολόγηση που είναι άδικη και εξοντωτική ακόμη και για τον πιο καλοπροαίρετο φορολογούμενο, οδηγεί πολλές φορές σε διακοπή των πληρωμών και των υπολοίπων φόρων διότι καταστρέφει περαιτέρω αυτό που αποκαλείται «φορολογική συνείδηση», η οποία ήδη έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία έτη, αναφέρει η Alpha Bank.

Και προσθέτει ότι αν κάποιος φορολογούμενος δεν πληρώσει τον ΦΑΠ 2014, διότι δεν μπορεί να τον πληρώσει, είναι πολύ πιθανό να μην πληρώσει ούτε τον ΕΝΦΙΑ ούτε και τους άλλους φόρους.

«Είναι, επομένως, πολύ πιθανό ότι η συνέχιση της ανεξέλεγκτης φορολόγησης των ακινήτων και το 2014 θα συμβάλλει στη συνέχιση της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τόσο το 2014, όσο και κατά το 2015» επισημαίνει η τράπεζα.

Και καταλήγει τονίζοντας πως η πιο αρνητική επίπτωση, ωστόσο, θα είναι η περαιτέρω φαλκίδευση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, μέσω της περαιτέρω καθήλωσης της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων στα εξωπραγματικά χαμηλά επίπεδα που ήδη βρίσκεται, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα: