A- A+
Alpha Bank: Πώς η μείωση των νέων δανείων επηρεάζει αρνητικά τα υπόλοιπα των καταθέσεων
Με τον περιορισμό της τραπεζικής δραστηριότητας συνδέεται εκτός των άλλων η σχετικά μικρή ροή ανόδου των καταθέσεων το 2013, σύμφωνα με την Alpha Bank. Από τι θα εξαρτηθεί η πορεία τους το 2014.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν το Δεκέμβριο του 2013 για 2ο κατά σειρά μήνα κατά +1,4% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 163,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά +1,3% έναντι πτώσης κατά -7,3% και -17,0% την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και του 2011.

Η Alpha Bank σημειώνει ότι η σχετικά μικρή ροή ανόδου των καταθέσεων το 2013 συνδέεται, εκτός των άλλων, και με τον περιορισμό της τραπεζικής δραστηριότητας. Όπως εξηγεί, όταν μία τράπεζα χορηγεί ένα νέο δάνειο ανοίγεται κατά κανόνα τραπεζικός λογαριασμός υπέρ του δανειολήπτη στον οποίο πιστώνεται το προϊόν του δανείου.

Αντίθετα, σε περίπτωση αποπληρωμής δανείων, τα οποία τα τελευταία έτη ως και σήμερα υπερβαίνουν τις εκταμιεύσεις νέων δανείων, το υπόλοιπο των καταθέσεων επηρεάζεται αρνητικά.

Η προοπτική

Σημειώνεται ότι από το τέλος του Ιουνίου του 2012 ως το τέλος του 2013 είχαν επιστραφεί στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ (15,6 δισ. ευρώ από τα μέσα Ιουνίου).

Κατά συνέπεια οι καταθέσεις ιδιωτών έχουν αυξηθεί, έναντι του απογείου της κρίσεως κατά +10,6%.

«Η τάση επανόδου των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται να ενδυναμωθεί στους επόμενους μήνες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί κατά το 2014» υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.