A- A+
Alpha Bank: Ξεχάστε προς το παρόν τα δάνεια από τις τράπεζες
Με τη φράση «λεφτά δεν υπάρχουν» σχολιάζει η Alpha Bank την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Νέα πτώση των δανείων τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο υπογραμμίζουν ότι «χρειάζονται επενδύσεις εδώ και τώρα», προσθέτουν όμως ότι «λεφτά δεν υπάρχουν».

Όπως εξηγούν, το τραπεζικό σύστημα, παρόλο που έχασε καταθέσεις 75 δισ. ευρώ, συνέχισε τα τελευταία τρία χρόνια να χρηματοδοτεί την ελληνική επιχείρηση και το νοικοκυριό, με λεφτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και μη ...χειρότερα

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι εάν οι τράπεζες είχαν μειώσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας με πιο δραστικό τρόπο, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε οικονομία, ούτε και τράπεζες.

«Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αδυναμία παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία, διότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για δανεισμό καθυστερούν» αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Και προσθέτουν πως η χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη, τουλάχιστον έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και αρχίσει να ομαλοποιείται η λειτουργία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

«Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε, βεβαίως, να επιταχυνθεί εφόσον εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την επανεκκίνηση της οικονομίας» καταλήγουν.

Στο -4% τον Ιούλιο

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η πιστωτική συρρίκνωση, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα να διαμορφώνεται σε -4,0% τον Ιούλιο του 2013, από -4,1% τον περασμένο μήνα.

Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 855 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.434 εκατ. ευρώ).

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 482 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 942 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,6%, από -4,9% τον Ιούνιο του 2013.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -3,9% από -4,2% τον περασμένο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 449 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 822 εκατ. ευρώ).

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -14,5% από -15,4%, τον Ιούνιο του 2013.

Επαγγελματίες και νοικοκυριά

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 39 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 33 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο -1,2% από -1,6% τον Ιούνιο του 2013.

Αρνητική κατά 412 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιούλιο του 2013 (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 459 εκατ. ευρώ), και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,7% από -3,6% τον Ιούνιο του 2013.