A- A+
Alpha Bank: Κέρδη 2,92 δισ. ευρώ το 2013 λόγω Εμπορικής - Τα αποτελέσματα
Κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,922 δισ. ευρώ κατέγραψε η Alpha Bank το 2013, λόγω της θετικής επίπτωσης από την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας. Ζημιές 303 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

Η ανακοίνωση με τα αποτελέσματα
Όπως ανακοινώθηκε, το 2013 το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε 1,658 δισ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 19,8% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης. Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες για το 2013 διαμορφώθηκαν σε 370,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 36,3% ετησίως.

Τα Λειτουργικά Έξοδα ανήλθαν σε 1,336 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση κατά 6,6%, σε συγκρίσιμη βάση (μετά από προσαρμογή για την πλήρη συνεισφορά της πρώην Εμπορικής Τραπέζης, εξαιρώντας τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, καθώς και τα Έξοδα Συγχωνεύσεως)

Η βελτίωση των καθαρών εσόδων

Κατά τη διάρκεια του 2013 καταγράφηκε περαιτέρω βελτίωση της χρηματοοικονομικής επιδόσεως λόγω της αυξήσεως του Καθαρού Εσόδου Τόκων, το οποίο επηρεάσθηκε θετικά από τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως.

Παράλληλα, επετεύχθη μείωση του Επαναλαμβανόμενου Λειτουργικού Κόστους κατά 6,6% σε ετήσια βάση έναντι του τεθέντος στόχου για μείωση των εξόδων κατά 5%.

Η επίτευξη περισσότερων συνεργειών έναντι του αρχικού σχεδιασμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση του στόχου, καθώς και για ανάληψη περαιτέρω ενεργειών εξορθολογισμού του κόστους.

Ενίσχυση του ισολογισμού

Ο Δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) της Alpha Bank διαμορφώνεται στο 15,9% και παρέχει ικανό απόθεμα εν αναμονή των Ασκήσεων Προσομοιώσεως Ακραίων Καταστάσεων της ΕΚΤ.

Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ ο δείκτης Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων ανέρχεται σε 9,7% και 12,1%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ο οποίος καθιστά την Alpha Bank ανάμεσα στις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η συνολική χρηματοδότηση της τράπεζας από τις Κεντρικές Τράπεζες ανήλθε σε 17,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 και αντιπροσωπεύει το 20% του συνολικού Ενεργητικού. Η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) στο τέλος Δεκεμβρίου 2013 ανήλθε σε 3,5 δισ. ευρώ.

Καταθέσεις - δάνεια

Στο μεταξύ αυξήθηκαν τα υπόλοιπα καταθέσεων κατά 3% το 2013 σε 42,5 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα εισροών από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας το μερίδιο αγοράς της Τραπέζης κατά 1% υψηλότερα το 2013. Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω σε 117%.

Επετεύχθη παράλληλα μείωση των καθυστερήσεων με το Δείκτη Καθυστερήσεων στο 32,7% κυρίως λόγω στοχευμένων ενεργειών διαχειρίσεως των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι σωρευτικές προβλέψεις ανήλθαν σε 11,1 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας σε 18% του δανειακού χαρτοφυλακίου και αυξάνοντας τον δείκτη καλύψεως των καθυστερήσεων σε 54%, ενισχυμένο κατά 200 πόντους το δ΄ τρίμηνο.

Δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα λειτουργικά έσοδα της Alpha Bank για το 2013 διαμορφώθηκαν σε 429,2 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 3% σε ετήσια βάση, εμφανίζοντας ωστόσο θετική πορεία για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο εντός του 2013, καθώς η μείωση των χορηγήσεων σταδιακά περιορίζεται και η ανατιμολόγηση των καταθέσεων συνεχίζεται με απτά αποτελέσματα.

Στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της ενοποιήσεως με την Emporiki Bank Cyprus Ltd, τα υπόλοιπα των δανείων ανήλθαν σε 5,1 δισ. ευρώ (+11,7% σε ετήσια βάση). Oι καταθέσεις διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Στις υπόλοιπες χώρες η Alpha Bank συνέχισε να στοχεύει σε αυτόχρηματοδοτούμενες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, στη Ρουμανία, τα υπόλοιπα δανείων μειώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ (-3,1% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχές έτος σε 1,4 δισ. ευρώ (+14,8% σε ετήσια βάση).

Στη Βουλγαρία, τα δάνεια μειώθηκαν σε 634 εκατ. ευρώ (-14,5% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε 430 εκατ. ευρώ(+26% σε ετήσια βάση). Στη Σερβία, τα υπόλοιπα των δανείων μειώθηκαν σε 734 εκατ. (-5,9% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν σε 469 εκατ. ευρώ (-19,9% σε ετήσια βάση).

Στην Αλβανία, τα δάνεια ανήλθαν σε Ευρώ 370 εκατ. (-1,4% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις σε 483 εκατ. ευρώ (+3,2% σε ετήσια βάση). Στην Π.Γ.Δ.Μ. τα δάνεια διαμορφώθηκαν σε 69 εκατ. ευρώ (+0,5% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε Ευρώ 84 εκατ. (+19,9% σε ετήσια βάση).

Δηλώσεις διοίκησης

Ο Πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε:

«Η εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών τραπεζών Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 1,2 δισ. ευρώ επιτρέπει την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία και αποτελεί κύριο τμήμα του σχεδιασμού μας για αποπληρωμή της κρατικής ενισχύσεως και για την πλήρη επανιδιωτικοποίηση της Τραπέζης.

Καθώς η χώρα εισέρχεται σε περίοδο ανακάμψεως, η Alpha Bank, με την ηγετική της θέση στην αγορά, το διευρυμένο Δίκτυο και την ισχυρή εταιρική της ταυτότητα, δεσμεύεται να στηρίξει τους Πελάτες της και να μεγιστοποιήσει την αξία των Μετόχων της κατά τα προσεχή έτη».

O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:

«Συνεχίζουμε την εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου για την αποκατάσταση της οργανικής μας κερδοφορίας μετά και από το αποτέλεσμα του δεύτερου διαγνωστικού ελέγχου για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Το 2014, αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση των κύριων εσόδων μας, λόγω του μειωμένου κόστους χρηματοδοτήσεως.

Τα λειτουργικά μας έξοδα μειώθηκαν κατά 6,6% το 2013 και με την ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως της Εμπορικής Τραπέζης αναμένονται περαιτέρω σημαντικές συνέργειες κόστους. Η αποτελεσματική πολιτική μας στη διαχείριση κινδύνων έχει απτά αποτελέσματα, καθώς μειώνονται οι καθυστερήσεις, γεγονός που μας επιτρέπει να αναμένουμε την περαιτέρω μείωση των προβλέψεων κατά το 2014.

Με την πλήρη εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου εισάγονται υψηλής ποιότητος κεφάλαια στην Καθαρή μας Θέση, αυξάνεται η ευελιξία της μερισματικής μας πολιτικής και οι Μέτοχοί μας επωφελούνται αποκλειστικά από μελλοντικά κέρδη».