A- A+
Alpha Bank: Οι δύο λόγοι που οι τράπεζες δεν ανοίγουν την κάνουλα των δανείων
Στη μη επιστροφή των καταθέσεων και στη μειωμένη ζήτηση για δάνεια από αξιόπιστους δανειολήπτες αποδίδει η Alpha Bank τη συνεχιζόμενη πιστωτική συρρίκνωση στην εγχώρια αγορά. Ποιοι κλάδοι ενισχύονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η πτώση των τραπεζικών χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο -4,0% σε ετήσια βάση από -3,9% το Δεκέμβριο και -4,0% τον Ιανουάριο του 2013.

Επίσης, η αρνητική καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε σε 576 εκατ. ευρώ τον Ιαν.2014 από 173 εκατ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Τα αίτια της πτώσης

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η συνεχιζόμενη αρνητική εξέλιξη των τραπεζικών πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά οφείλεται κατά κύριο λόγο στους ακόλουθους παράγοντες:

α) Στην καθυστέρηση της επιστροφής των καταθέσεων στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εξακολουθεί να περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών για αύξηση των χρηματοδοτήσεών τους, παρά την αποκατάσταση των δεικτών της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους.

β) Στη συνεχιζόμενη μειωμένη ζήτηση δανείων από τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα με βάση τα πιστωτικά κριτήρια που εφαρμόζονται από τις τράπεζες στην τρέχουσα περίοδο, όπου ακόμη παρατηρείται ταχεία άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Κόντρα στο ρεύμα

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Alpha Bank υπάρχουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας που καταφέρνουν και εξασφαλίζουν τις τραπεζικές πιστώσεις.

Ειδικότερα, σημαντική ήταν η αύξηση της χρηματοδότησης της γεωργίας κατά 4,6% τον Ιανουάριο από 5,6% το Δεκέμβριο του 2013, ενώ θετική οριακή αύξηση της χρηματοδότησης καταγράφηκε και στον τομέα των κατασκευών κατά 0,1% τον Ιανουάριο από 0,6% το Δεκέμβριο.

Τέλος, την ίδια περίοδο πολύ μικρή ήταν η μείωση της χρηματοδότησης του τουρισμού κατά -2,2% (Δεκ.2013: -2,6%).