A- A+
Alpha Bank: Γιατί βρίσκουν δουλειά οι μεγαλύτερες ηλικίες και όχι οι νέοι των χαμηλότερων μισθών
Τραγικό για το μέλλον της χώρας και την παραγωγικότητά της χαρακτηρίζει η Alpha Bank το γεγονός ότι μόνο το 17,4% των νέων 20 - 29 ετών συμμετέχει στην αγορά εργασίας, ενώ το 43,3% είναι άνεργοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, ο αριθμός των νεοεισερχόμενων ανέργων, από 136 χιλ. άτομα στις αρχές του 2008 έχει εκτιναχθεί στο γ΄ τρίμηνο του 2012 σε 303 χιλ. άτομα.

Επίσης, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό ανήλθε σε 42,7% έναντι 40,8% τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Αντιστοίχως, η συμμετοχή των άνω των 45 ετών αυξήθηκε σε 37,4% από 36,2%.

Με τι ασχολούνται οι νέοι;

Αντιθέτως, η συμμετοχή των νέων 20-29 ετών μειώθηκε κατακόρυφα από 19,6% σε 17,4%, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί τους είναι χαμηλότεροι σε σχέση με μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους, μετά και τις τελευταίες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αποθάρρυνση των νέων να συμμετάσχουν σε μια αγορά εργασίας όπου οι ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως σε σχέση με τις προσδοκίες τους με βάση το επίπεδο εκπαίδευσης ή κατάρτισης, είναι ελάχιστες.

«Σημαντικό ρόλο στην στάση αυτή των νέων ίσως διαδραματίζει και το ακόμη ισχυρό οικογενειακό πλαίσιο προστασίας, που επιτρέπει την μη αναζήτηση εργασίας» τονίζουν οι αναλυττές της τράπεζες.