A- A+
Alpha Bank: Γι' αυτούς τους λόγους αυξάνονται οι καταθέσεις στις τράπεζες εν μέσω πανδημίας

Πολυπαραγοντική είναι η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2020, παρά την ύφεση στην ελληνική οικονομία που προκάλεσε η πανδημία.

Τον Οκτώβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν ετήσια αύξηση κατά 11,6%, έναντι 10,3%, τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν σε 155,7 δισ. ευρώ., στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο 2014.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 6,3%, σε ετήσια βάση, σε 121,8 δισ. ευρώ., οι οποίες αποτελούν το 78% των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ανοδικά (+36,1%) κινήθηκαν και οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2019.

Η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, τον Οκτώβριο, διαμορφώθηκε σε 2,5 δισ.. ευρώ και προήλθε από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά 1,56 δισ.. ευρώ και των επιχειρήσεων κατά 968 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί λόγοι της ανόδου

Σύμφωνα με έκθεση της Alpha Bank, η άνοδος των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου, ανήλθε συνολικά σε 13,9 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στα εξής:

1. Στη συγκράτηση των δαπανών τόσο από την πλευρά των νοικοκυριών, όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας που υπάρχει, λόγω της πανδημίας COVID-19, για την απασχόληση, τα μελλοντικά εισοδήματα και τη ρευστότητα

2. Στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας, όπως η παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, η οποία διοχετεύτηκε μέσω του τραπεζικού συστήματος:

  • κεφάλαια κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ)
  • δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

3. Η καταβολή των αναδρομικών συντάξεων που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο.