A- A+
Alpha Bank: Ελάχιστη η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης ανατροπής στην Ελλάδα
Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι η πιθανότητα να σχηματιστεί στην Ελλάδα κυβέρνηση ανατροπής του προγράμματος σταθεροποίησης και ανάπτυξης της οικονομίας έχει μειωθεί στο ελάχιστο, εκτιμά η Alpha Bank.

Σε ανάλυσή της επισημαίνει ότι ο κίνδυνος ανατροπής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα είχε ήδη αποτιμηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι πρότινος και αυτό είχε συμβάλλει στην εντυπωσιακή επανάκαμψη του ελληνικού δημοσίου, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων στις αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή επιβεβαίωσε την διαμορφούμενη τάση προς την ανάδειξη συμμαχικών κυβερνήσεων συνεργασίας κομμάτων στο μέλλον.

Μονόδρομος για την επιβίωση

Οι συνεργασίες αυτές, εκ της φύσεως τους, απαιτούν συναίνεση στην βάση προγραμματικών συμφωνιών και αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Ως εκ τούτου, σημειώνουν, και ανεξαρτήτως πολιτικών επιδιώξεων, τα μεγάλα κόμματα θα πρέπει να διαφυλάξουν ένα ελάχιστο όριο συνεννόησης.

«Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να μην εκτροχιασθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που στηρίζεται στην μακροχρόνια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και ως εκ τούτου είναι μάλλον εύθραυστη» τονίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.

Η πολιτική σταθερότητα

Και χαρακτηρίζουν «μονόδρομο για την επιβίωση της χώρας μας και την ευημερία των πολιτών της, η οικονομική πολιτική να παραμείνει εστιασμένη στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και στην εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

«Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπουν χαλάρωση της προσπάθειας προσαρμογής» τονίζουν σχετικά.

Και προσθέτουν πως «η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οριστική απομάκρυνση εναλλακτικών ακραίων επιλογών όπως η έξοδος από το Ευρώ, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι προοπτικές για ανάκαμψη καθώς θα σταθεροποιείται η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών».

Τι «βλέπουν οι αγορές

Σύμφωνα με την Alpha Bank, ο κίνδυνος ανατροπής είχε ληφθεί, προσωρινά, σοβαρά υπόψη από τους συμμετέχοντες στις αγορές στο διάστημα πριν από τις εκλογές και είχε οδηγήσει σε μεγάλη πτώση τις τιμές των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο γενικός δείκτης έπεσε τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές στις 1.066,54 μον. την 19.5.2014, από τις 1.369,56 μον. την 18.3.2014 και, επίσης, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων είχε αυξηθεί ξαφνικά στο 6,86% την 16.5.2014, από 5,89% την 9.4.2014.

Αυτή η πτωτική πορεία ανακόπηκε ήδη τρεις ημέρες πριν τις εκλογές και εξελίχθηκε σε σημαντική άνοδο στο 3ήμερο μετά τις εκλογές όπου ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο επανήλθε εκ νέου στις 1220,00 μονάδες την 28.5.2014 και το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε ταχέως στο 6,25%.

«Είναι προφανές ότι οι αγορές λειτουργούν τώρα με βάση την υπόθεση ότι η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με ουσιαστικές επιπτώσεις και στην σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος της χώρας» καταλήγει η Alpha Bank.