A- A+
Alpha Bank: Από τα έσοδα του κράτους εξαρτώνται από εδώ και πέρα μισθοί και συντάξεις
Η πορεία των εσόδων του κράτους θα είναι από εδώ και στο εξής ο βασικός παράγοντας διαμόρφωση μισθών του δημοσίου και συντάξεων, αναφέρει σε ανάλυσή της η Alpha Bank.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει για την Ελλάδα η δυνατότητα δανεισμού από το εξωτερικό για πληρωμή μισθών και συντάξεων από εδώ και πέρα, το ύψος των μισθών και των συντάξεων του δημόσιου τομέα και των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα θα προσδιορίζεται από τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων (ΑΤ), δηλαδή από τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ)» τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Για παράδειγμα, αν τα έσοδα της ΓΚ διαμορφώνονταν στα 90 δισ. το 2012, όπως είναι πολύ πιθανό να συμβεί αφού στο 1ο 6μηνο ήταν αυξημένα κατά 3,1% έναντι -2,6% που προέβλεπε η Τρόικα, και στα 92 δισ. ευρώ το 2013 (με μια πραγματική προσπάθεια για είσπραξη των φόρων από όλους τους φορολογούμενους), τότε τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα μείωσης των δαπανών το 2013 δεν θα ξεπερνούσαν τα 1,7 δισ. ευρώ έναντι 7,8 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν βάση του πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, σημειώνει η Alpha Bank, τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα και εκείνα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα μπορεί να προστατευτούν αν περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που επιβαρύνει τη χώρα μας σε συνεχώς αυξανόμενη έκταση τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, τονίζει ότι οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά και η απασχόληση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα μπορεί να προστατευτούν, αν αυξηθεί ουσιαστικά το ποσοστό ανάκτησης του κόστους πολλών δημοσίων οργανισμών από τους χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτοί οι οργανισμοί.

Πώς προκύπτουν τα 11,7 δισ. ευρώ

Η αδυναμία είσπραξης των καθαρών εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ), επιβάλει τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις και του δημοσίου.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η Τρόικα, από την πλευρά της, εκτιμά την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των Προϋπολογισμών το 2013 και το 2014, ως ακολούθως:

Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία όσον αφορά την αδυναμία είσπραξης (από τις κρατικές υπηρεσίες) των καθαρών εσόδων του Τ.Π., αλλά και των εσόδων από εργοδοτικές εισφορές, προβλέπει ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης (δηλαδή τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία) θα μειωθούν στα 86 δισ. ευρώ το 2012 και στα 85,7 δισ. ευρώ το 2013, από 88,3 δισ. ευρώ το 2011.

Με αυτή την υπόθεση, η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2013 απαιτεί πρόσθετα μέτρα μείωσης των δαπανών 7,8 δισ. ευρώ κατά το έτος αυτό.

Επίσης, με την ίδια πρακτική η Τρόικα προβλέπει την ανάγκη για λήψη πρόσθετων μέτρων μείωσης των δαπανών της ΓΚ κατά 3,9 δισ. ευρώ το 2014.

Σύνολο, 11,7 δισ. ευρώ. «Αυτές οι περικοπές οφείλονται στη εκτίμηση για μείωση των εσόδων» υπογραμμίζει η Alpha Bank.