A- A+
Alpha Bank: Ανενεργά παραμένουν τα SMS με κωδικούς μίας χρήσης για το e-banking - Τι έχει συμβεί

Εκτός λειτουργίας είναι ακόμη το σύστημα αποστολής SMS της Alpha Bank, μετά το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε την Παρασκευή το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η τράπεζα έχει προχωρήσει στη διακοπή της αποστολής SMS με κωδικούς μίας χρήσης, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει ότι εγχρήματες συναλλαγές για τις οποίες απαιτείται η χρήση κωδικού μίας χρήσης (extra PIN), είναι δυνατές μόνον εφόσον επιλεγεί η αποστολή του μέσω της υπηρεσίας Viber.

Εφόσον διαθέτετε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί «Επαναπαστολή με viber», ώστε να λάβετε τον απαραίτητο κωδικό, όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία:

Όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα με την αποστολή SMS θα μπορείτε εκ νέου να ζητήσετε τους κωδικούς μίας χρήσης με αυτόν τον τρόπο.

Εξάλλου, δεν απαιτείται προς το παρόν η εισαγωγή κωδικού μίας χρήσης για την είσοδο στις υπηρεσίες e-banking, όταν αυτή δεν γίνεται με βιομετρικά στοιχεία μέσω κινητών συσκευών.

Η τράπεζα έχει απενεργοποιήσει αυτή τη δικλίδα ασφαλείας, που είχε θέσει πρόσφατο σε εφαρμογή, ώστε οι πελάτες της να έχουν πρόσβαση στο e-banking.

Τι συνέβη το βράδυ της Παρασκευής

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 9 το βράδυ της Παρασκευής, όταν μεγάλος αριθμός πελατών της τράπεζας έλαβε στο κινητό του SMS.

Επρόκειται για επαναποστολή μηνύματος που είχε ζητηθεί από τον ίδιο το χρήστη μέσα στον Ιούνιο.

Το γεγονός αυτό μπέρδεψε αρκετό κόσμο, ο οποίος αναζήτησε πληροφορίες στο τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζας, το οποίο λόγω του μεγάλου αριθμού των κλήσεων έπεσε, επιτείνοντας τις ανησυχίες των πελατών.

Άρχισαν μάλιστα να διακινούνται φήμες στα social media ότι είναι σε εξέλιξη κυβερνοεπίθεση εναντίον της τράπεζας.

Η Alpha Bank για τον εντοπισμό του προβλήματος διέκοψε κάθε αποστολή SMS.

Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό απέκλεισε από τις υπηρεσίες e-banking όσους δεν έκαναν login με χρήση βιομετρικών στοιχείων.

Κι αυτό διότι δεν ήταν δυνατή η λήψη του απαραίτητου για την είσοδο στο e-banking κωδικού μίας χρήσης.

ADVERTISEMENT

Σοκ με τους μηδενικούς λογαριασμούς

Έτσι, η αγωνία μεγάλωσε. Η μεγαλύτερη αναστάτωση όμως προκλήθηκε όταν κάποιοι αποκτούσαν πρόσβαση στο λογαριασμό τους και διεπίστωναν ότι οι καταθετικοί τους λογαριασμοί είχαν μηδειστεί.

Αυτό συνέβη διότι κάποια στιγμή η Alpha Bank προχωρήσε για λίγα λεπτά της ώρας σε πλήρες πάγωμα των υπηρεσιών της, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός.

Δεν ήταν λίγοι οι πελάτες της που έσπευσαν σε ATM για να ελέγχξουν τα υπόλοιπά τους.

Η πηγή του προβλήματος

Τελικώς λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα πήγαζε από τεχνικές δυσλειτουργίες στα συστήματα συνεργάτη της τράπεζας, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αποστολών SMS.

Εξου και η μαζική αποστολή παλαιών μηνυμάτων σε πελάτες της τράπεζας.

Έτσι, η τράπεζα προχώρησε στη διακοπή κάθε SMS μέχρι την αποκατάσταση της δυσλειτουργίας.

Μέχρι και τις 2 το μεσημέρι δεν είχε επανενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, και η αποδοχή κωδικών μίας χρήσης γινόταν μόνο μέσω viber.

Εκτιμάται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

Το βράδυ της Παρασκευής η τράπεζα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με οδηγίες στους πελάτες της:

«Λόγω τεχνικών θεμάτων στο σύστημα ενημέρωσης μέσω SMS, αριθμός συνδρομητών του Alpha Web Banking έχει δεχθεί, τις τελευταίες ώρες, ενημερωτικά μηνύματα που αναφέρονται σε παλαιότερες ημερομηνίες και συναλλαγές.

Δεν υφίσταται ζήτημα ασφάλειας ή επίθεσης στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών της Τράπεζας.

Λυπούμαστε για την αναστάτωση. Οι τεχνικές υπηρεσίας της Alpha Bank και των συνεργατών της εργάζονται από την πρώτη στιγμή για την ταχεία αντιμετώπιση του ζητήματος.

Συνδρομητές που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα παρακαλούνται να τα αγνοούν».