A- A+
Alpha Bank: Αυτά είναι τα 10 + 1 κομμάτια του παζλ της ανάκαμψης
Παρά την επίπονη εξειδίκευση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κίνδυνος ελλοχεύει η οικονομία να καταστεί όμηρος υφεσιακών προσδοκιών που εν πολλοίς αυτοεκπληρώνονται αναφέρει η Alpha Bank.

Σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα επισημαίνει ότι οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια παίζουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία των εξελίξεων και, εν τέλει, για την βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Προφανώς, τα δημοσιονομικά μέτρα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα» τονίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, προσθέτοντας ότι «με τις τελευταίες αναλύσεις του ΔΝΤ, ο πολλαπλασιαστής αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα από την δημοσιονομική προσαρμογή είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι επιστεύετο μέχρι σήμερα».

Εξ ου και η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προκρίνει πλέον να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για να μετριασθεί κάπως η επίπτωση της προσαρμογής στην οικονομία.

Οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη

Η Alpha Bank σημειώνει ότι στη σημερινή συγκυρία είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάκαμψη της οικονομίας, δεδομένης και της διαφαινόμενης αλλαγής στάσης του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το πάζλ της ανάκαμψης απαιτεί:

  1. την λήψη των μέτρων των € 13,5 δις
  2. την εκταμίευση της δόσης των € 31,5 δις
  3. την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  4. την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης
  5. την επανάκαμψη των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα ως απόρροια των προηγούμενων
  6. την εμπροσθοβαρή εκταμίευση των χρηματοδοτικών πόρων διάσωσης που έχουν συμφωνηθεί για την άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (€7,9 δις) στον ιδιωτικό τομέα
  7. την εξόφληση των γραμματίων ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες (€ 18,5 δις) ώστε να τονωθεί η ρευστότητα της οικονομίας
  8. την ώθηση ιδιωτικοποιήσεων (ο κύριος μοχλός ανάπτυξης που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση) και παρεμφερών δράσεων
  9. την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής
  10. την αύξηση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων και
  11. την αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, κ.ο.κ.

Αδιανόητη η ανεργία

Η Alpha Bank τονίζει ότι οι προβλέψεις για την ύφεση τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί να θεωρούνται δεδομένες και ότι υπάρχουν περιθώρια να μειωθούν οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, εάν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η ύφεση, προσεγγίζουμε πλέον στον σκληρό πυρήνα της
κοινωνικής αντοχής και της συνεπαγόμενης πολιτικής σταθερότητας» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της.

Χαρακτηρίζουν δε «αδιανόητο να προσπαθούμε να επιτύχουμε την βιωσιμότητα του χρέους με την ανεργία να προσεγγίζει δύο χρόνια από σήμερα το 30%».

Όπως επισημαίνουν σχετικά, «αυτή είναι η συνέπεια του προγράμματος προσαρμογής όπως εφαρμόζεται, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, και με την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας να παραμένει καθηλωμένη σε ιστορικώς χαμηλό επίπεδο ως εάν να μην έχει αλλάξει τίποτα παρά την τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια που γίνεται στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών».