A- A+
Αλλαγές στην ασφάλιση ΙΧ - Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες για να μη μείνουν ανασφάλιστοι
Σε ισχύ έχει τεθεί από την 1η Ιουλίου το νέο πλαίσιο ασφάλισης των αυτοκινήτων, το οποίο προβλέπει την πληρωμή των ασφαλίστρων πριν την έναρξη της ασφάλισης. Αναλυτικά οι αλλαγές.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε στον περασμένο Μάιο στη Βουλή ενσωματώθηκε η σχετική οδηγία της ΕΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο.

Τρεις αλλαγές

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν τρεις σημαντικές αλλαγές:

1) Κατάργηση της αυτόματης ανανέωσης της ασφάλισης αυτοκινήτου και η αναγνώριση της πληρωμής του ασφαλίστρου ως απαραίτητης προϋπόθεσης τόσο για την έναρξη όσο και για την ανανέωση της ασφαλιστικής κάλυψης.

Με τον τρόπο αυτό δεν θα απαιτείται πλέον ακύρωση / καταγγελία της ασφάλισης από τον ασφαλιστή κατά το χρόνο λήξης της ασφαλιστικής σύμβασης,

2) Κατάργηση του αυτοκόλλητου σήματος ασφάλισης και του σήματος προσωρινής ασφάλισης

3) Κατοχυρώνεται η θεσμική αναγνώριση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας ασφαλιστή, ασφαλισμένου & δικαιούχου αποζημίωσης σε όλες τις διαδικασίες (π.χ. σύναψη ασφάλισης, διακανονισμό ζημιών κ.λπ.).

Η πληρωμή των ασφαλίστρων

Από εδώ και στο εξής για να τεθεί σε ισχύ ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα πρέπει να προπληρωθεί από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Οι αυτόματες ανανεώσεις και τα προσωρινά σήματα παύουν να ισχύουν. Ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των προθεσμιών πληρωμής για να διασφαλίσουν την κάλυψή τους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες στα συμβόλαια που λήγουν επισημαίνουν με επιστολές το γεγονός αυτό στους πελάτες τους, ζητώντας την έγκαιρη εξόφληση των ασφαλίστρων.