A- A+
Alert! Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός ένα μήνα νωρίτερα - Από 1/4 η αναπροσαρμογή

Χρονιά νέας αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και της πρώτης αναπροσαρμογής των συντάξεων μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, θα είναι το 2023.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προανήγγειλε την αύξηση του κατώτατου μισθού νωρίτερα κατά 1 μήνα.

Συγκεκριμένα, οι νέες αυξημένες αποδοχές των εργαζομένων θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023

Αρχίζει η διαδικασία

Η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας θα αποφασίσει για το ύψος της αύξησης.

Πρόκειται για μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο, ώστε από την 1η Απριλίου να τεθούν σε ισχύ τα νέα μισθολόγια.

Τα σενάρια

Ακόμη δεν έχει διατυπωθεί από επίσημα χείλη εκτίμηση για το ύψος της αύξησης, ωστόσο σε ένα βασικό σενάριο θα διαμορφωθεί σε επίπεδα υψηλότερα του 5%.

Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός από τα 713 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί πάνω από τα 750 ευρώ και θα επηρεάσει τις αποδοχές κι εκείνων που λαμβάνουν επίδομα προϋπηρεσίας και γάμου.

Σημειώνεται ότι οι μισθοί σήμερα, μετά τις τελευταίες αυξήσεις, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση

ADVERTISEMENT

Αυξήσεις στους συνταξιούχους

Εξάλλου, οι συντάξεις θα αυξηθούν από τη νέα χρονιά κατά 7,75%. Το ποσό της αύξησης θα εξαρτηθεί από την προσωπική διαφορά που έχει ο συνταξιούχος.

Οι πρώτες αυξήσεις θα δοθούν στο τέλος Ιανουαρίου, με τις συντάξεις Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνουν αναδρομικά και το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση για τον μήνα Ιανουάριο που ήδη έχει πληρωθεί.

Επιπλέον, πρόσθετο όφελος θα έχουν οι συνταξιούχοι με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1ο

Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ καθαρά. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ.

Θα αγγίξει δηλαδή το 93% μιας επιπλέον σύνταξης.


Παράδειγμα 2ο

Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος.

Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75% και το όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 906 ευρώ (840 ευρώ από την αύξηση 7,75% και 66 ευρώ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς).

Το ετήσιο όφελος, δηλαδή, ανέρχεται σε μια επιπλέον σύνταξη.


Παράδειγμα 3ο

Συνταξιούχος λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 58 ευρώ, ενώ το ετήσιο 696 ευρώ.

Παράλληλα, ο συνταξιούχος δικαιούται και την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ, καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ τον χρόνο.

Με τον συνυπολογισμό και των δύο αυξήσεων στις αποδοχές του προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 946 ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μία επιπλέον σύνταξη.


ADVERTISEMENT


Παράδειγμα 4ο

Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει 514 ευρώ τον μήνα.

Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο του όφελος από αυτή την αύξηση θα είναι 40 ευρώ και το ετήσιο 480 ευρώ.

Παράλληλα, θα λάβει επιπλέον αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον ν. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 174 ευρώ τον χρόνο.

Λόγω χαμηλού εισοδήματος (κάτω από τις 9.600 ευρώ) έλαβε και το βοήθημα των 250 ευρώ.

Επομένως, με τον συνδυασμό των τριών παραπάνω αυξήσεων προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελός του ανέρχεται στα 904 ευρώ. Θα δει επομένως ακέραια μία επιπλέον σύνταξη αλλά και το 68% μιας 2ης επιπλέον σύνταξης.