A- A+
Ράλι των τιμών κατά 20% μετά την πανδημία στα διαμερίσματα στην Αθήνα - Όλες οι τάσεις

Εντυπωσιακή είναι η πορεία των τιμών πώλησης των κατοικιών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς μετά το αρχικό μούδιασμα οι ρυθμοί ανόδου τους έχουν επιταχυνθεί.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ενδεικτικά της δυναμικής που έχει αποκτήσει η κτηματαγορά, ωθούμενη κατά βάση από τον τουριστικό ρεύμα που έχει ενισχύσει σημαντικά τις αποδόσεις στα διαμερίσματα μέσω των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Τα στοιχεία για τις τιμές

Αναλυτικότερα, από την αρχή του 2021 έως και το τέλος Ιουνίου 2022, η άνοδος των τιμών ανήλθε σε:

  • 20,3% στην Αθήνα
  • 17,50% στη Θεσσαλονίκη
  • 14,1% σε άλλες μεγάλες πόλεις


Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερο αριθμό τουριστών προσελκύει μία περιοχή, τόσο υψηλότερα είναι τα ενοίκια, άρα και οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων.

Προτιμούν τα νεόδημα

Κατά τα άλλα, τα νεόδμητα ακίνητα κερδίζουν τα μεταχειρισμένα στην κούρσα των τιμών.

Ειδικότερα, το ίδιο διάστημα τα διαμερίσματα ηλικίας έως 5 ετών έχουν ανατιμηθεί κατά την Τράπεζα της Ελλάδος κατά 18% έναντι 15,70% των μεταχειρισμένων.

Το γεγονός αυτός, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς είναι αποτέλεσμα τόσο της αυξημένης ζήτησης για νεόδμητα τα τελευταία τρίμηνα, όσο και της ενίσχυσης του κατασκευαστικού κόστους.

Τι συμβαίνει το 2022

Με βάση πάντα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 αποδεικνύεται ως τώρα η καλύτερη χρονιά για τα ακίνητα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία.

Από το +4,50% το 2020 και το +7,5% του 2021, οι τιμές εφέτος ενισχύθηκαν πανελλαδικά κατά 9,3% στο α΄ τρίμηνο και κατά 9,4% στο β΄ τρίμηνο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται και με την εντυπωσιακή πορεία του τουρισμού εφέτος, που οδηγεί σε άνοδο των μισθωμάτων και της απόδοσης των κατοικιών, επηρεάζοντας ανάλογα τις τιμές τους.

Ενώ, όπως προαναφέρθηκε, ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η άνοδος του κόστους κατασκευής, η οποία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία επιταχύνθηκε.