A- A+
Α/Κ: Κέρδη έως 135% για όσους πόνταραν σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα την τελευταία 5ετία

Εντυπωσιακά κέρδη πέτυχαν όσοι εμπιστεύτηκαν τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα την τελευταία πενταετία κόντρα στην αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις.

Η πολιτική αλλαγή του 2015, η ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και η αποτυχημένη διαπραγματευτική πολιτική με τους εταίρους που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη, προκάλεσε κύμα ρευστοποιήσεων στους ελληνικούς τίτλους.

Το χρηματιστήριο έχασε το 1/3 της αξίας τους σε λίγους μήνες, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έφτασαν ακόμη και πάνω από το 25%.

Οι τολμηροί

Όσοι επένδυσαν σε μετοχές και ομόλογα εκείνη την περίοδο, πιστεύοντας τελικά ότι θα επικρατήσει η λογική και η τότε κυβέρνηση θα κάνει την απαραίτητη «κωλουτούμπα» για να μην επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, αναμφίβολα είναι κερδισμένοι.

Από το 2016 έως και σήμερα οι ελληνικοί τίτλοι έχουν καταγράψει σημαντικές αποδόσεις από τα χαμηλά τους, ενώ ακόμη και οι μετοχές παρά τη βουτιά που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας, έχουν δώσει κέρδη.

Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα του πλεονεκτήματος της μακροπρόθεσμης επένδυσης.

Αναμφίβολα, οι πλέον κερδισμένοι είναι όσοι τοποθετήθηκαν τότε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, παρά τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, λόγω των πολιτικών χειρισμών του 2015.

Τα κέρδη μαλίστα αυξήθηκαν σημαντικά μετά την πανδημία, καθώς οι ελληνικοί τίτλοι εντάχθηκαν σε προγράμματα επαναγοράς της ΕΚΤ και οι αποδόσεις τους καταγράφουν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο.

ADVERTISEMENT

Τι έκαναν τα αμοιβαία κεφάλαια

Μία καλή γεύση για το επίπεδο των υπεραξιών που πέτυχαν οι επενδυτές που ρίσκαραν και τοποθετήθηκαν σε εγχώριους τίτλους την ώρα που οι αγορές προεξοφλούσαν τα πιο δυσμενή σενάρια για την Ελλάδα, μπορούμε να πάρουμε από τις αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Ειδικότερα, στην 5ετία 2016 - 2020 καταγράφηκαν οι ακόλουθες αποδόσεις:

  • Ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια  Ελλάδος

  • Μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος