A- A+
Αυτονομία με φυσικό αέριο για διαμερίσματα πολυκατοικιών που έχουν κεντρική θέρμανση
Την αυτόνομη θέρμανσης του διαμερίσματός τους με φυσικό αέριο μπορούν να πετύχουν με τη νέα νομοθεσία οι ιδιοκτήτες τους, ακόμη και σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ διευκολύνεται η αυτονόμηση διαμερισμάτων για χρήση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας.

Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με τα πάγια έξοδα της κεντρικής θέρμανσης και σε ανώτατο ποσοστό 25%, γεγονός που λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Οι νέοι κανονισμοί

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τις εξής περιπτώσεις:

1. Μετατροπή του καυσίμου κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, όταν διέρχεται από την πρόσοψη του κτιρίου δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

2. Αυτονόμηση διαμερίσματος και εγκατάσταση ατομικού λέβητα στην περίπτωση που η πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν συμφωνήσει, ή δεν αποφασίσει για την αλλαγή του καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

3. Εγκατάσταση ατομικού λέβητα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, στην οποία δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση.

4. Αυτονόμηση διαμερίσματος και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας σε πολυκατοικία που δεν μπορεί να συνδεθεί με το φυσικό αέριο, και στην οποία έχει πάψει να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση.

Ποιους αφορά

Ουσιαστική διέξοδος προσφέρεται κυρίως στις πολυκατοικίες στις οποίες έχει πάψει να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση.

Ως γνωστόν, οι πολυκατοικίες αυτές είναι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, οι πολίτες των οποίων έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος αγοράς καυσίμων.

Για τις πολυκατοικίες στις οποίες λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος που θα θελήσει να αυτονομηθεί, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με το ποσό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής στα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης, με ανώτατο όριο το 25%.

Το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση που λειτουργήσει μελλοντικά η κεντρική θέρμανση.

Βεβαίως το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ποσοστό αυτό θα μπορεί να μειωθεί έως και να μηδενιστεί με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ή αδύνατο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος με αυτόνομη θέρμανση, πέραν του κόστους για τη λειτουργία του ατομικού συστήματος (λέβητας φυσικού αερίου ή αντλία θερμότητας) θα επιβαρύνεται και με το ποσοστό πάγιας συμμετοχής, κάτι εξάλλου που προβλέπεται και σε όλους τους κανονισμούς πολυκατοικιών στις περιπτώσεις κλειστών διαμερισμάτων, ή διαμερισμάτων όπου οι ιδιοκτήτες τους για οποιονδήποτε λόγο αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας.