A- A+
Αυτόματα θα μπαίνουν τα πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν rapid tests και στους εργοδότες τους

Αυτόματα, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσους ανεμβολίαστους εργαζομένους δεν κάνουν rapid tests.

Αυτό σημαίνει ότι με το νέο καθεστώς δεν θα είναι απαραίτητοι οι επιτόποιοι έλεγχοι για την υποβολή των προστίμων σε περίπτωση παράβασης, αλλά το ραβασάκι θα αποστέλλεται online.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Όπως ισχύει ήδη, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι έχουν την υποχρέωση να κάνουν 1-2 rapid tests την εβδομάδα ανάλογα την ειδικότητά τους.

Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος δήλωσής τους. Συγκεκριμένα, η νέα απόφαση υποχρεώνει:

- Τους εργαζόμενους να δηλώνουν κάθε φορά που κάνουν rapid test τα αποτελέσματά του στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ

- Τους εργοδότες να δηλώνουν τα rapid tests των εργαζομένων τους πάλι στο ΕΡΓΑΝΗ μια φορα την εβδομάδα

Επιπλέον, θα πρέπει να ενημερώσουν γραπτώς τους εργαζόμενους τους για την παραπάνω υποχρέωση.

ADVERTISEMENT

Τα τσουχτερά πρόστμα

Κάθε παράβαση διαπιστώνεται και το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη του προϊσταμένου του κατά τόπο αρμόδιου Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ, κατόπιν άντλησης του τελικού αρχείου παραβατών από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Το ύψος των κατά περίπτωση προστίμων διαμορφώνεται στα ακόλουθα επίπεδα:

1. Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

2. Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
 
3. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.
 
4. Σε περίπτωση που διενεργηθεί επιτόπιος έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί ότι απασχολεί εργαζόμενο με θετικό rapid test, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ.