A- A+
Αυτό είναι το πιο συχνό κόλπο σήμερα για να χτυπήσουν το e-banking σας

Επικαλούμενοι πρόβλημα στο λογαριασμό e-banking ή σε κάποιο προϊόν του υποψήφιου θύματος, επιχειρούν οι δράστες να σηκώσουν καταθέσεις.

Ειδικότερα, ανυποψίαστοι πολίτες λαμβάνουν απατηλά e-mails ή SMS, με υποτιθέμενο αποστολέα την τράπεζά τους, τα οποία  συνήθως αναφέρουν ότι:

  • «Εχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας»
  • «Εχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στην κάρτα σας»
  • «Ο λογαριασμός σας ή η κάρτα σας έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί»


Πώς παίρνουν τους κωδικούς e-banking

Τα e-mails αυτά προτρέπουν τους παραλήπτες ότι προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα τους, θα πρέπει να να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν σε κάποιο σύνδεσμο (link), το οποίο περιέχεται μέσα στο ίδιο το SMS.

O σύνδεσμος αυτός όμως οδηγεί σε απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτή της τράπεζάς τους.

Αν δεν το πάρουν είδηση οι πελάτες, καταχωρούν τους κωδικούς του e-banking τους, τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνουν εκείνη την στιγμή.

Έτσι, οι δράστες πραγματοποιούν με την έγκριση των πελατών τις συναλλαγές μέσω των οποία μεταφέρουν χρήματα σε δικούς τους λογαριασμούς.


ADVERTISEMENT


Τι να προσέχετε

Σε σχετική ενημέερωση προς τους πελάτες της η Eurobank, σημειώνει ότι «θα πρέπει να είστε πολύ καχύποπτοι σε μηνύματα που αφορούν "ενημέρωσή" σας για "προβλήματα" που σχετίζονται με τους λογαριασμούς σας, τις κάρτες σας ή το e-banking σας».

Αν όντως έχετε αμφιβολίες ότι κάτι έχει γίνει με τους λογαριασμούς ή τις κάρτες σας τότε να πηγαίνετε από μόνοι σας στο e-Banking ή στο m-banking χωρίς να κάνετε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο (link).

Η τράπεζα ποτέ δεν θα σας στείλει μηνύματα (email, SMS) ότι έχει κλειδωθεί ή ότι έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός σας ή η κάρτα σας και στην συνέχεια να σας παραπέμπει μέσω συνδέσμου (link) σε κάποια ιστοσελίδα.

Σε περίπτωση αμφιβολίας για την γνησιότητα των μηνυμάτων θα πρέπει να επικοινωνείτε άμεσα με την εξυπηρέτηση πελατών της τράπεζάς τους ή με το κατάστημα το οποίο σας εξυπηρετεί.