A- A+
Αυτό είναι το νέο πακέτο στήριξης για το ρεύμα - Επιστροφή ως 600 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό

Επιστροφή χρεώσεων που επιβλήθηκαν από το Δεκέμβριο του 2021 σε πρώτες κατοικίες και γενναία επιδότηση των επόμενων λογαριασμών, προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης για το ρεύμα.

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αφορούν την περίοδο Δεκεμβρίου 2021 - Ιουνίου 2022, ενώ από τον Ιούλιο μπαίνει με έμμεση παρέμβαση πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει την Παρασκευή το πρωί από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι 4 παρεμβάσεις

Αναλυτικότερα, το πακέτο μέτρων προβλέπει τα εξής:

1. Αναδρομική επιστροφή χρεώσεων

Επιστρέφεται στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή 1ης κατοικίας το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από Δεκέμβριο μέχρι Μάιο.

Το ανώτατο όριο της έκτακτης αποζημίωσης είναι τα 600 ευρώ, ενώ προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχοι να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

2. Επιδότηση για Μάιο και Ιούνιο

Για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh, για σύνολο των κατοικιών, κύριων και δευτερεύουσων


ADVERTISEMENT


- Αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής

Με διπλή παρέμβαση αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαργμοής από τον ερχόμενο Ιούλιο για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, με διάρκεια έως και 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, τίθεται ένα έμμεσο πλαφόν και ταυτόχρονα σταθεροποιούνται οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή.

- Έκτακτος φόρος στους παρόχους

- Με 90% θα φορολογηθούν τα πρόσθετα έσοδα των εταιρειών παραγωγής ρεύματος.