A- A+
Αυτά είναι τα προϊόντα εγγημένου κεφαλαίου με αποδόσεις ως 10% που είναι τώρα διαθέσιμα

Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank διαθέτουν αυτές τις ημέρες επενδυτικά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, με εξασφαλισμένη ελάχιστη απόδοση ως 0,15% και προοπτική για κέρδος έως 10%.

Πρόκειται για εκδόσεις προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου που οι τράπεζες προσφέρουν σε όσους δεν είναι ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων και είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν μόνο το σίγουρο επιτόκιό τους για να διεκδικήσουν μία υψηλότερη απόδοση.

Οι τράπεζες αναμένεται μέσα στο 2020 να σταματήσουν οριστικά τη διάθεση αυτών των προγραμμάτων, καθώς η δημιουργία τους λόγω των αρνητικών επιτοκίων διεθνώς είναι ασύμφορη.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρεις συστημικοί όμιλοι συνεχίζουν τη διάθεσή τους.

Αυτές τις ημέρες μπορείτε να τοποθετηθείτε στα ακόλουθα προγράμματα:

  • Alpha Bank

Προσφέρει δύο νέες εκδόσεις του προϊόντος Extra Profit, μέσω των οποίων οι επενδυτές μπορούν να ποντάρουν με ασφάλεια στην άνοδο ή την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η διάρκεια του νέου προγράμματος είναι 3 μήνες, ενώ το ελάχιστο ποσό επένδυσης διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ.

Τα δύο νέα προϊόντα προσφέρουν ελάχιστη εγγυημένη απόδοση 0,05% και εφόσον το στοίχημα «βγει» δίνουν επιπλέον 1,10%. Δηλαδή το επιτόκιο μπορεί να φτάσει έως το 1,15%.

Για να πετύχετε τη μέγιστη δυνατή απόδοση, θα πρέπει ανάλογα με τη συνθήκη που θα επιλέξετε, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου να κινηθεί ως εξής:

- Ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου κατά περισσότερο από 0,025

- Υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του τριμήνου κατά περισσότερο από 0,025

Η επίλογή για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η ισοτιμία είναι δική σας.

Το νέο πρόγραμμα θα διατίθεται από το καταστήματα της τράπεζας έως και την Παρασκευή 20 Μαρτίου.


  • Εθνική Τράπεζα

Οι δύο νέες εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας, που θα διατίθενται από τα καταστήματά της έως και τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, είναι οι εξής:

- Το «EUR/USD Discrete Range+II» με διάρκεια 3 μηνών και ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 10.000 ευρώ.

Διατίθεται με 100% προστασία στο αρχικό κεφάλαιο, αλλά χωρίς ελάχιστη εγγυημένη απόδοση.

Ανάλογα με την πορεία της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου η απόδοση φτάνει στο 1%.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ισοτιμία να παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια του τριιμήνου εντός ενός εύρους τιμών από -1,75% έως +1,75% σε σχέση με την αρχική παρατήρηση.


- Το «FTSE/ATHEX EXCEL+» με διάρκεια 12 μήνες και ελάχιστο ποσό επένδυσης τις 30.000 ευρώ.

Η τελική απόδοση για τον επενδυτή εξαρτάται από την πορεία του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap του ΧΑ.

Αυτή διαμορφώνεται ως εξής:

- Αν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του χρόνου στο κλείσιμο της ημέρας ο δείκτης εμφανίσει αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με την αρχική τιμή, τότε η απόδοση διαμορφώνεται στο 1%.

- Αν ο δείκτης δεν καταγράψει σε κανένα κλείσιμο άνοδο μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την αρχική τιμή και στη λήξη η τιμή του είναι μειωμένη σε σχέση με την αρχική, τότε η απόδοση διαμορφώνεται στο 0,15%

- Αν ο δείκτης δεν καταγράψει σε κανένα κλείσιμο άνοδο μεγαλύτερη του 10% σε σχέση με την αρχική τιμή και στη λήξη η τιμή του είναι αυξημένη σε σχέση με την αρχική, τότε θα λάβει απόδοση ίση με την άνοδο του δείκτη

Άρα στο καλύτερο σενάριο η απόδοση διαμορφώνεται στο 10% και στο χειρότερο στο 0,15%.