A- A+
Αυτά είναι τα κριτήρια για να εισέλθει μία επιχείρηση στην εξωδικαστική ρύθμιση χρεών
Συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια θα εξετάζονται προτού μία επιχείρηση αποκτήσει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών της μέσω της εξωδικαστικής διαδικασίας.

Στόχος του νόμου που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή είναι στο ευνοϊκό καθεστώς να μπορούν να ενταχθούν μόνον οι επιχειρήσεις που παρ΄ ότι είναι υπερχρεωμένες, θεωρούνται βιώσιμες.

Δηλαδή ότι μπορούν να επιστρέψουν κάποια στιγμή σε κερδοφορία, μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους από τράπεζες και τη ρύθμιση των οφειλών τους σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα κριτήρια

Στόχος του επικείμενου νομοσχεδίου είναι η διαμόρφωση ελαστικών κριτηρίων επιλεξιμότητας της επιχείρησης, έτσι ώστε να μην απαιτηθεί η σύνταξη και η υποβολή Business Plan, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο κόστος για τον επιτηδευματία.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα διαφοροποιούνται αναλόγως του τζίρου και των χρεών της επιχείρησης (ατομικές επιχειρήσεις, τήρηση απλογραφικών & διπλογραφικών βιβλίων).

Τα επικρατέστερα κριτήρια επιλεξιμότητας θα περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο μεταβλητές/δείκτες που θα έχουν συνάφεια με:

  • Την κερδοφορία της επιχείρησης (κέρδη EBITDA)
  • Την αναλογία των συνολικών υποχρεώσεων προς τον τζίρο της
  • Την καθαρή θέση της
  • Το συσχετισμό των μεικτών κερδών με τον τζίρο

Ποιοι αποκλείονται

Ο οριζόμενος διαμεσολαβητής θα έχει καθήκοντα συντονισμού των μερών (πιστωτών και οφειλέτη), ενώ για μεγάλες επιχειρήσεις θα ορίζεται ανεξάρτητος εκτιμητής.

Ωστόσο, η δικαστική επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των πιστωτών της επιχείρησης, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό όσοι επιχειρηματίες έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για φοροδιαφυγή (απόκρυψη εισοδημάτων), εξαιρουμένων όμως εκείνων που ενώ έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ο προσδιορισμός των χρεών

Ο προσδιορισμός των συνολικών χρεών θα γίνεται από τον επιχειρηματία, ενώ θα μπορεί να μην προβαίνει στη ρύθμιση μέρους αυτών σε περίπτωση που δεν το επιθυμεί.

Οφειλές προς το Δημόσιο, όπως εκείνες του ΦΠΑ και ΦΜΥ (παρακρατούμενοι φόροι), αν και υπόκεινται σε ρύθμιση δεν προβλέπεται το «κούρεμά» τους.

Από τη στιγμή που ο επιτηδευματίας θα υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο Μηχανισμό, καταργείται αυτόματα οποιοδήποτε τραπεζικό απόρρητο και πραγματοποιούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Μεταξύ των διαθέσιμων λύσεων περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της αποπληρωμής οφειλών και το «πάγωμά» τους, ενώ το «κούρεμα» της οφειλής αποτελεί ύστατη λύση.