A- A+
Αυτά είναι σήμερα τα πιο hot ακίνητα της αγοράς που πωλούνται σήμερα ...στο λεπτό

Την αγορά αυτοτελών οικιστικών ή και γραφειακών κτιρίουν αναζητούν funds και επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική κτηματαγορά.

Πρόκειται για μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς μέχρι πρότινος το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιαζόταν σε μεμονωμένα διαμερίσματα.

Ωστόσο, πλέον πρώτα στις προτιμίσεις των υποψήφιων αγοραστών είναι ολόκληρα κτίρια, που μπορούν να ανακαινίσουν, να αλλάξουν χρήση και εν τέλει να χρησιμοποιήσουν όπως θέλουν.

Στόχος είναι τα ανακανισμένα κτίρια είτε να τεθούν προς πώληση ή να μισθωθούν μακροχρόνια, μέχρι την πώλησή τους σε υψηλότερες τιμές.

Το πρόβλημα της πολϋιδιοκτησίας

Ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates σημειώνει σχετικά πως «το μεγαλύτερο μέρος των αυτοτελών κτηρίων χωρίς καθεστώς πολυιδιοκτησίας στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχουν ήδη πουληθεί και στη θέση τους στεγάζονται/ανεγείρονται είτε ξενοδοχεία, είτε ανακαινισμένοι γραφειακοί χώροι ή/και διαμερίσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εν δυνάμει επενδυτές είναι το καθεστώς πολυιδιοκτησίας.

Κι αυτό διότι σε πολλά διαμερίσματα πολυκατοικιών που έχουν ήδη επενδύσει, ενώ έχουν προβεί σε ολική ανακαίνιση του διαμερίσματος, στη πολυκατοικία που βρίσκεται το διαμέρισμα, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία παρέμβαση – ανακαίνιση από τους ήδη ιδιοκτήτες ακόμη και από το έτος  ανέγερσή της.

Το πιο hot είδος ακινήτου

Υπό αυτή την οπτική, αν ένα πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα βρίσκεται σε μια πολυκατοικία που δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως ανακαίνιση των κοινόχρηστων χώρων ή/και φρεσκάρισμα της πρόσοψης από την ανέγερσή της με έτος κατασκευής το 1960-1970, χάνει ένα μεγάλο μέρος της υπεραξίας που θα μπορούσε να προκύψει.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στον ενδιαφερόμενο αγοραστή που ενώ αγοράζει ένα πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα, διαμένει σε μια πολυκατοικία που κάθε χρόνος που έχει περάσει από την ανέγερσή της έχει αφήσει τα σημάδια του.

«Μη ξεχνάμε ότι οποιαδήποτε ανακαίνιση – αναβάθμιση απαιτεί την ενεργή οικονομικά συμμετοχή όλων των ιδιοκτητών που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν, αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Όπως επισημαίνει, «υπάρχουν περιπτώσεις επενδυτών που έχουν προβεί σε αγορά ενός ολόκληρου ορόφου με 4-5 διαμερίσματα, τα έχουν ανακαινίσει και παράλληλα, έχουν προβεί με ιδία κεφάλαια στην mini ανακαίνιση της εισόδου, των κοινόχρηστων χώρων αλλά και σε μερικές περιπτώσεις στο βάψιμο της πρόσοψης της πολυκατοικίας».

Τα νέα δεδομένα όσον αφορά το είδος και τις προδιαγραφές των ζητήσεων από αλλοδαπούς επενδυτές, σκιαγραφούν ότι επιθυμούν να επενδύσουν στην εγχώρια κτηματαγορά με χρονικό ορίζοντα ετών και όχι στιγμιαία ή σε μικρά project όπως στο παρελθόν.