A- A+
Αυστηρά μέτρα για την εκ περιτροπής εργασίας - Ποιοι κινδυνεύουν με επιπλέον εισφορές
Αυστηροποιείται η νομοθεσία για την εκ περιτροπής εργασία με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, η οποία θέτει νέους κανόνες στην αγορά.

Η εγκύκλιος οριοθετεί την εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας, με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με αυτήν, το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας απαιτεί συμφωνία εργοδότη και εργαζομένων.

Πλέον, ορίζεται ρητά ότι εάν δεν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, ο εργαζόμενος θα θεωρείται ότι δουλεύει πλήρες ωράριο και ο εργοδότης θα πληρώνει βάση αυτού αυξημένες εισφορές.

Οι νέοι κανόνες

Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος προβλέπει ότι:

• Η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται μόνο με πλήρες ημερήσιο ωράριο.

• Η συμφωνία εργοδότη-εργαζομένων για παροχή εκ περιτροπής εργασίας πρέπει να κοινοποιείται εντός 8 ημερών στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

• Η μη γνωστοποίηση της συμφωνίας εκ περιτροπής εργασίας κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας συνεπάγεται την κατά τεκμήριο ύπαρξη σχέσης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

• Η μη γνωστοποίηση της συμφωνίας εκ περιτροπής εργασίας κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με τους ίδιους όρους και συμφωνίες που ίσχυαν πριν την κατάρτισή της.

• Μόνο κατ’ εξαίρεση και αφού έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους εργαζόμενους, το μέτρο μπορεί να ισχύσει με μονομερή απόφαση του εργοδότη, υπό την προϋπόθεση του περιορισμού της δραστηριότητας της επιχείρησης, ο οποίος κατά τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο πρέπει να αποδεικνύεται με σαφής όρους και στοιχεία.

Η εφαρμογή του μέτρου με μονομερή απόφαση του εργοδότη πρέπει, επίσης, να κοινοποιείται εντός 8 ημερών στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας.

• Είναι ανεπίτρεπτη η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας επιλεκτικά σε συγκεκριμένους μόνο εργαζόμενους.

• Η εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη, η οποία δεν τηρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του συνόλου των εργαζομένων που αφορά.

• Μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας υπάρχει και όταν η εκ περιτροπής εργασία εφαρμόζεται, με τρόπο που συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος εκ μέρους του εργοδότη.