A- A+
Αυξητικές τάσεις σε επιτόκια δανείων και καταθέσεων τον Ιούνιο
Ανοδικά κινήθηκαν τον Ιούνιο τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων στην ελληνική αγορά. Η τάση αύξησης του κόστους δανεισμού παρέμεινε ισχυρή.

Οι τράπεζες με στόχο να αντισταθμίσουν την αύξηση των εξόδων από την ενίσχυση των αποδόσεων των προθεσμιακών καταθέσεων, προσάρμοσαν σε υψηλότερα επίπεδα τα περιθώρια κέρδους.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά αυξήθηκε οριακά τον Ιούνιο του 2010 στο 0,43%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων παρουσίασε πτώση κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,32%.

Από την άλλη, συνέχισαν την ανοδικά της πορεία οι αποδόσεις των λογαριασμών προθεσμίας, με το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων της κατηγορίας από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος να σημειώνει σημαντική άνοδο 19 μονάδων βάσης στο 3,61%.

Στον αντίποδα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 45 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,37%.

Το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια σημείωσε περαιτέρω αύξηση τον Ιούνιο του 2010 κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,46%. Σημαντική άνοδο κατά 34 μ.β. κατέγραψε και το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι 1 εκατ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 5,90%.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ), το οποίο αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,89%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος καθώς και αυτό με επιτόκιο σταθερό πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη μειώθηκαν κατά 10 και 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 3,26% και 4,65% αντίστοιχα.