A- A+
Αυξήθηκαν κατά 700% τα δωρεάν ή πάμφθηνα εμβάσματα μέσω IRIS σε 2 έτη

Ρεκόρ σημείωσαν το Σεπτέμβριο οι άμεσες μεταφορές χρημάτων που εκτελέστηκαν μέσω της υπηρεσίας IRIS, με τον αριθμό τους να καταγράφει αύξηση 700% σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα.

Ειδικότερα, τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν περίπου 600.000 συναλλαγές IRIS έναντι μόλις 75.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Στο οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2022 ο αριθμός των συναλλαγών έφτασε τα 3,2 εκατομμύρια, σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πόσοι το χρησιμοποιούν

Το βασικό πλεονέκτημα της υπηρεσίας είναι ότι επιτρέπει στους πελάτες των τεσσάρων συστημικών ομίλων να αποστέλουν έως και 500 ευρώ κάθε μέρα σε λογαριασμούς άλλων τραπεζών, εντελώς δωρεάν ή με ελάχιστη χρέωση.

Και μάλιστα, στη στιγμή, καθώς χρειάζονται μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να πιστωθούν τα χρήματα, ακόμη κι αν είναι αργία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των χρηστών του IRIS αυξάνεται συνεχώς. Στο τέλος Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει τα 1,3 εκατομμύρια έναντι 500.000 την ίδια περίοδο το 2020.

Με δεδομένο ότι οι χρήστες του mobile banking ανέρχονται σε περίπου 4 εκατομμύρια,περισσότεροι από 3 στους 10 χρησιμοποιούν την υπηρεσία.

Ως προς τα ποσά που στέλνουν οι Έλληνες μέσω αυτής, τα στοιχεία της ΔΙΑΣ δείχνουν τα εξής:

  • 59% των εμβασμάτων είναι αξίας έως 30 ευρώ
  • 29% από 30 έως 100 ευρώ
  • 12% από 100 ευρώ και άνω

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργεί το IRIS

Με το IRIS είναι δυνατή η αποστολή έως 500 ευρώ σε καθημερινή βάση, ανεξάρτητα από το είναι αργία ή όχι, μέσω του mobile banking των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η συναλλαγή εκτελείται άμεσα, δηλαδή σε λίγα δευτερόλεπτα. Το κόστος είναι μηδενικό ή πάρα πολύ χαμηλό, ενώ δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον παραλήπτη των χρημάτων.

Η μόνο προϋπόθεση είναι ο τελευταίος να είναι συνδρομητής της υπηρεσίας.

Για να γίνει η μεταφορά, θα πρέπει ο αποστολέας να επιλέξει την υπηρεσία IRIS μέσα από το mobile app της τράπεζάς του.

Στη συνέχεια δεν εισάγει το ΙΒΑΝ, αλλά τον ΑΦΜ ή τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη και το σύστημα αναγνωρίζει αυτόματα ποιος είναι.

ADVERTISEMENT

Οι προμήθειες

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με την τράπεζα από την οποία γίνεται η αποστολή, μπορεί να μην υπάρχει καμία χρέωση ή να επιβάλλονται κάποιες πολύ μικρές προμήθειες.

Συγκεκριμένα:

  • Alpha Bank

Μπορείτε να εκτελέσετε απολύτως δωρεάν εμβάσματα έως 500 ευρώ σε λογαριασμούς ιδιωτών.


  • Eurobank

Το κόστος αποστολής εμβασμάτων ανέρχεται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Έως 30 ευρώ ανέξοδα
  • Από 30,01 έως 100 ευρώ: 0,50 ευρώ
  • Από 100,0,1 έως 500 ευρώ: 1,20 ευρώ

  • Εθνική Τράπεζα

Είναι δυνατή χωρίς κανένα κόστος η αποστολή εμβασμάτων έως 500 ευρώ σε λογαριασμούς ιδιωτών.


  • Τράπεζα Πειραιώς

Η προμήθεια ανέρχεται σε μόλις 0,05 ευρώ για ποσά έως 50 ευρώ και σε 0,50 ευρώ για ποσά από 50,01 έως 500 ευρώ.