A- A+
Αυξήσεις στις συντάξεις όσων πλήρωναν εισφορές για πάνω από 30 έτη - Πάνω από 1 εκατ. οι δικαιούχοι

Αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα δουν οι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης το επόμενο διάστημα, μετά την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται από 23 έως 181 ευρώ το μήνα τόσο για νέους όσο και για παλαιούς συνταξιούχους και θα αφορούν όλες τις κύριες συντάξεις.

Βασικές πτυχές του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακή.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ισχύσουν για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Τα τελικά ποσοστά δεν έχουν κλειδώσει οριστικά. Υπάρχουν πέντε σενάρια.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σχέδιο που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, για τα 30 έτη το ποσοστό ανεβαίνει στο 28,5%, για τα 35 στο 40% και για τα 40 έτη το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μεταξύ 50% και 51%.

Από τα 41 έτη και άνω και για κάθε έτος ασφάλισης εξετάζεται προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης κατά 0,5% με 1%.

Πότε θα εφαρμοστούν

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση που μίλησε στο Βήμα της Κυριακής, κάποιοι από τους συνταξιούχους θα δουν αυξήσεις άμεσα στην τσέπη τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται, κάτι που θα τους φέρει τις προβλεπόμενες αυξήσεις από 1.1.2023 πολύ πιο κοντά.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι θα είναι όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και οι νέοι συνταξιούχοι με τον νέο νόμο, καθώς δεν θα έχουν προσωπική διαφορά και η σύνταξή τους θα είναι υψηλότερη βάσει των νέων και βελτιωμένων συντελεστών αναπλήρωσης.

Εξάλλου, μεσοσταθμική αύξηση 99,5 ευρώ, που θα κυμαίνεται σε ένα εύρος από 5 έως 200 ευρώ, προβλέπεται και για τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είχαν περικοπεί με τον προηγούμενο νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16).