A- A+
Αύξησης κατανάλωσης και αποταμίευσης μετά τη χαλάρωση του lockdown - Έρευνα ΙΟΒΕ

Δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες εβδομάδες χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα και στην κυκλοφορία, για να πάρουν τα πάνω τους οι καταναλωτές.

Αυτό προκύπτει από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Μάιο 2021, η οποία δείχνει τη σημαντική βελτίωση των προσδοκιών των καταναλωτών.

Ως αποτέλεσμα, μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών απαντά ότι θα προχωρήσει σε μείζονες αγορές και σε αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες.

Η χαλάρωση των μέτρων

Τα ευρήματα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι με την πορεία της πανδημίας.

Η βελτίωση σημειώθηκε σε μια περίοδο στην οποία επιτράπηκε η μετακίνηση μεταξύ νομών, σταμάτησε  η  αποστολή sms για οποιαδήποτε μετακίνηση, πραγματοποιήθηκε άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού.

Ταυτόχρονα, κλιμακώθηκε η διαδικασία του εμβολιασμού, με επέκτασή του σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες και  τύπους  εμβολίων.

ADVERTISEMENT

Τι δηλώνουν τα νοικοκυριά

Κατά το ΙΟΒΕ οι παραπάνω εξελίξεις ενίσχυσαν  περαιτέρω  στα νοικοκυριά τις προσδοκίες επιστροφής στην «κανονικότητα» στους επόμενους μήνες.

  • Η πρόθεση των νοικοκυριών

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

Οικονομική κατάσταση νοικοκυριών

Το 25% (από  39%)  των  νοικοκυριών αναμένει ελαφρά  ή  αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 17% (από 6%) προβλέπει μικρή βελτίωση.


  • Πρόθεση για μείζονες αγορές

Το 44% των καταναλωτών (από 54%) προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες,  ενώ  το  7% (από  5%) αναμένει  το  αντίθετο.


  • Πρόθεση για αποταμίευση

Το 77% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 23% τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή.