A- A+
Αύξηση ζήτησης για ακίνητα εντός πόλεων και μείωσή της στην επαρχία - Έρευνα μεσιτών

Τα διαμερίσματα στα αστικά κέντρα βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση “2022 EMEA Real Estate Report” της Berkshire Hathaway HomeServices, σχεδόν 7 στους 10 μεσίτες που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι η κτηματαγορά θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο το 2022.

Τι ακίνητα προτιμώνται

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών η ζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στα αστικά κέντρα και αφορούσε διαμερίσματα / κατοικίες με εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες συγκοινωνίες.

Η αύξηση αυτή στη ζήτηση δεν επεκτάθηκε σε μονοκατοικίες, αλλά ούτε και στις προαστιακές ή εκτός αστικού ιστού περιοχές.

Ειδικότερα, μόνο το 24% των επαγγελματιών ανέφεραν πως παρατήρησαν ενίσχυση του ενδιαφέροντος για κατοικίες στην ύπαιθρο.

Μάλιστα, το 29% των μεσιτών απάντησε στην έρευνα ότι σημειώθηκε μείωση στη ζήτηση για ακίνητα που βρίσκονται εκτός αστικών περιοχών.

ADVERTISEMENT

Ξένοι επενδυτές

Κατά τα άλλα, υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον για την εγχώρια κτηματαγορά από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με την Berkshire Hathaway HomeServices, το 31% της ζήτησης προέρχεται από διεθνείς επενδυτές εντός EMEA και το 24% από επενδυτές εκτός EMEA.

Οι επαγγελματίες αναμένουν ότι η αγορά θα διατηρήσει την ανάπτυξη της δραστηριότητας, με περισσότερους από τρεις στους πέντε (63%) να προβλέπουν ότι θα γίνει ακόμη πιο δυναμική το επόμενο έτος.

Τέλος, τo 80% των επαγγελματιών του χώρου προβλέπουν αυξημένο ανταγωνισμό, με σαφείς αισιόδοξες προοπτικές.