A- A+
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% με κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 1% - Μελέτη Eurobank
Κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας, σωρευτικά σε διάστημα ενός έτους μπορεί να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας μας αν υποχωρήσουν τα επιτόκια των δανείων κατά 1%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Eurobank.

Η μελέτη χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές εμπειρικές μεθοδολογίες για να επιβεβαιώσει και να αναδείξει το σημαντικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι εκτιμήσεις της παρούσας μελέτης υποδηλώνουν ότι μια μείωση (αύξηση) του μέσου επιτοκίου των τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά 1 ποσοστιαία μονάδα μπορεί να ενισχύσει (μειώσει) τον πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας, σωρευτικά σε διάστημα ενός έτους.

Ο ρόλος των προθεσμιακών

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα, το οποία καταδεικνύει τις προοπτικές που δημιουργούνται για την πραγματική οικονομία από τη μείωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος βαθμός μετάδοσης (pass-through) δοθείσας μεταβολής των βραχυπρόθεσμων διατραπεζικών επιτοκίων στο μέσο επιτόκιο των τραπεζικών δανείων προς τις εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι περίπου 44% σε ορίζοντα έτους και προσεγγίζει το 65% περίπου σε βάθος 4ετίας.

Τα ανωτέρω αποτελέσματα υποδηλώνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Οι εξελίξεις στις αγορές τραπεζικών πιστώσεων στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής αναφορικά με τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

• Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την καθοριστική σημασία του συνολικού ύψους και κόστους των τραπεζικών καταθέσεων αναφορικά με τη δυνατότητα χορήγησης τραπεζικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα από τα τρέχοντα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας, στο βαθμό που αυτή μπορεί να συμπαρασύρει πτωτικά τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αναμένεται να συμβάλει θετικά προς αυτή τη κατεύθυνση.