A- A+
Έρχονται αυξήσεις των δόσεων στα παλαιά στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου λόγω ΕΚΤ

Αυξήσεις στις δόσεις που πληρώνουν θα δουν από τον επόμενο μήνα όσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο, μετά την αναπροσαρμογή των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Την Πέμπτη 27/7 η Ευρωτράπεζα αποφάσισε για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια να αυξήσει τα επιτόκιά της, ενώ το βασικό της επιτόκιο διαμορφώνεται σε θετικό έδαφος μετά από 6 χρόνια περίπου.

Ειδικότερο, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από το 0% βρίσκεται πλέον στο 0,50%, επηρεάζοντας το κόστος όχι μόνο των νέων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και των παλαιών.

Η αύξηση των δόσεων

Ανάλογα με το ύψος της αύξησης, η επόμενη δόση ανά 100.000 ευρώ δανείου, διάρκειας 15 ετών,  θα αυξηθεί ανάλογα με τη μεταβολή των επιτοκίων, ως εξής:

Τρεις κατηγορίες δανείων

Αναλυτικότερα, ανάλογα με τους όρους της σύμβασης του στεγαστικού σας δανείου, εφόσον φυσικά πρόκειται για πρόγραμμα κυμαινόμενου επιτοκίου, θα συμβούν τα εξής:

Δάνεια συνδεδεμένα αποκλειστικά με τους δείκτες euribor

1. Το επιτόκιο διαμορφώνεται από το άθροισμα του δείκτη euribor, 1 ή 3 μηνών, πλέον του σταθερού περιθωρίου (spread) που έχετε συμφωνήσει με την τράπεζα.

Σε αυτήν την περίπτωση, η αύξηση του επιτοκίου σας θα είναι ίση με την άνοδο των δεικτών euribor.

Ο δείκτης του ενός μήνα βρίσκεται πλέον στο -0,259% από -0,54% στις αρχές Ιουνίου. Ως εκ τούτου το επιτόκιο που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της δόσης του Αυγούστου θα είναι αυξημένο κατά 0,25% περίπου, με τα σημερινά δεδομένα.


ADVERTISEMENT

- Δάνεια συνδεδεμένα με τους δείκτες euribor και το επιτόκιο της ΕΚΤ

  • Περίπτωση 1

Στα περισσότερα προγράμματα με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με κάποιον από τους δείκτες euribor, οι συμβάσεις προβλέπουν πως όταν οι τελευταίοι είναι αρνητικοί, λαμβάνεται υπόψιν το επιτόκιο της ΕΚΤ για τον προσδιορισμό του τελικού επιτοκίου.

Από το 2016 έως σήμερα, που ίσχυε αυτό, το επιτόκιο της ΕΚΤ ήταν 0%. Ως εκ τούτου, λαμβάνονταν αυτό υπόψιν για τον προσδιορισμό του επιτοκίου του στεγαστικού σας δανείου.

Πλέον όμως, το euribor 3μήνου έχει περάσει σε θετικό έδαφος και το ίδιο θα συμβεί με όλες τις διάρκειές του το αμέσως επόμενο διάστημα.

Άρα, για τον υπολογισμό του επιτοκίου θα λαμβάνεται υπόψιν ο δείκτης euribor, που πλέον είναι σε θετικό έδαφος.

Για παράδειγμα, σε μία σύμβαση της συγκεκριμένης κατηγορίας με euribor 3μήνου + spread 2,50%, το επιτόκιο στην επόμενη δόση θα διαμορφωθεί στο 2,63% τουλάχιστον από 2,50%.

  • Περίπτωση 2

Υπάρχουν επίσης συμβάσεις ποιυ έχουν ως όρο ότι εάν το επιτόκιο euribor υπολείπεται του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, τότε λαμβάνεται υπόψιν το τελευταίο για τον υπολογισμό της δόσης.

Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις το τελικό επιτόκιο θα αυξηθεί κατά 0,50%, καθώς θα ληφθεί υπόψιν το επιτόκιο της ΕΚΤ (0,50%) που είναι υψηλότερο σε αυτή τη φάση από το euribor.


ADVERTISEMENT

- Δάνεια συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Στα δάνεια αυτά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το επιτόκιο της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης.

Ως εκ τούτου η επόμενη δόση θα υπολογιστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξημένο κατά 0,50% και θα προκύψει από το άθροισμα του επιτοκίου της ΕΚΤ 0,50% και του περιθωρίου της τράπεζας.