A- A+
Αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια αναμένει έως το τέλος του έτους η ΤτΕ
Ελαφρά ενίσχυση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια αναμένει στο τελευταίο τρίμηνο τους έτους η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με έρευνα χορηγήσεων που πραγματοποίησε.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια της οποίας αυξάνεται η κατανάλωση.

Τι λέει η έρευνα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος, τα κριτήρια χορήγησης και η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2017.

Εξαίρεση εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα καταναλωτικά δάνεια, με τη ζήτησή τους να αναμένεται αυξημένη ως ένα βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το γ΄ τρίμηνο του 2017, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Η ζήτηση για στεγαστικά και για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητη την ίδια περίοδο.

Η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό

Αμετάβλητοι παρέμειναν και οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, το γ΄ τρίμηνο του 2017.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Το γ΄ τρίμηνο του 2017, τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο.

Η εξέλιξη αυτή είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2017, αν και αναμένεται ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων θα γίνουν ως ένα βαθμό πιο αυστηρά.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.