A- A+
Αύξηση ρεκόρ στις καταθέσεις το Μάρτιο κατά 2,9 δισ. ευρώ - Οι λόγοι της ανόδου

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Μάρτιο, φτάνοντας σε μηνιαία βάση τα 2,85 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μία αύξηση σχεδόν τριπλάσια των αντίστοιχων μεταβολών που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο μήνα του έτους.

Το μεγαλύτερο ποσό της ανόδου προήλθε από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που αύξησαν τα υπόλοιπά τους κατά 1,68 δισ. ευρώ, ενώ οι λογαριασμοί των ιδιωτών / φυσικών προσώπων φούσκωσαν κατά 1,34 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι αυτής της ανόδου είναι οι εξής:

- Οι σημαντικές ρευστοποιήσεις μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που το Μάρτιο έφτασαν τα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία τοποθετήθηκαν σε καταθετικούς λογαριασμούς

- Η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που δόθηκε σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού

- Τα μειωμένα έξοδα επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυτήν την περίοδο, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις και του υποχρεωτικού λουκέτου σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας.

Εισροές σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η εισροή κεφαλαίων σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, τόσο με νέο χρήμα, όσο και με μετακίνηση χρημάτων από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ειδικότερα, τα υπόλοιπα στο Ταμιευτήριο και στους τρεχούμενους λογαριασμούς αυξήθηκαν το Μάρτιο κατά 2,33 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος εκτμάται ότι προήλθε από το προϊόν ρευστοποίησης μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ εξίσου σημαντική είναι η μεταφορά καταθέσεων από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς, τα υπόλοιπα των οποίων μειώθηκαν την ίδια περίοδο κατά 991 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται ότι η μείωση των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας από τα τέλη του 2019 έδωσε τη χαριστική βολή στο προϊόν.

Από τον περασμένο Αύγουστο έως το τέλος Μαρτίου, οι καθαρές εκροές έχουν φτάσει στα 3,25 δισ. ευρώ.