A- A+
Αύξηση καταθέσεων 5 - 7 δισ. ευρώ «βλέπουν» για το 2018 οι τράπεζες - Οι 3 πηγές των εισροών
Σε καθαρές εισροές καταθέσεων ύψους 5 έως 7 δισ. ευρώ στοχεύουν για το 2018 οι ελληνικές τράπεζες, μετά την άνοδο των υπολοίπων κατά 5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Από συναντήσεις που είχαν στελέχη των τεσσάρων συστημικών ομίλων με τη UBS στο Μιλάνο, προκύπτει ότι οι τραπεζίτες είναι αισιόδοξοι για την πορεία των καταθέσεων εφέτος.

Οι πηγές των εισροών

Συγκεκριμένα, τα καταθετικά υπόλοιπα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 5 - 7 δισ. ευρώ, εισροή που θα προκύψει από τρεις βασικές πηγές:

  • Επαναπατρισμό κεφαλαίων
  • Οργανική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω τουρισμού
  • Ανακύκλωση μετρητών για επιχειρηματικούς σκοπούς

Θετικό το ξεκίνημα της χρονιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιανουάριο η εικόνα στις καταθέσεις ήταν ενθαρρυντική.

Κι αυτό διότι οι εκροές που σημειώθηκαν ήταν κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με πέρυσι.

Ο λόγος είναι ότι εφέτος το κλίμα ήταν πολύ καλύτερο, σε σχέση με την αβεβαιότητα που υπήρχε στις αρχές του 2017 ως προς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τον Ιανουάριο της περυσινής χρονιάς οι εκροές καταθέσεων από εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είχαν ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Εφέτος, αν και σημειώθηκαν απώλειες, λόγω εποχικότητας, αυτές είναι πιθανό να διαμορφώθηκαν ακόμη και στο μισό σε σύγκριση με το 2017.

Τι γίνεται με επιτόκια

Πάντως, οι τράπεζες τηρούν ακόμη στάση αναμονής για να δουν πως θα κινηθούν τα υπόλοιπα, πριν προχωρήσουν σε νέες μειώσεις στα επιτόκια.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν προγραμματίζουν άλλες περικοπές στις αποδόσεις των προθεσμιακών λογαριασμών τουλάχιστον μέχρι τα τέλη αυτού του μήνα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ωστόσο μετά, είναι πιθανό να εφαρμοστούν μειώσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 10 μονάδες βάσης.

Οι καταθέτες έχουν λοιπόν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα σταθερό επιτόκιο για τους επόμενους έως και 12 μήνες, δεσμεύοντας τα χρήματα που έχουν στο σύστημα σε μία προθεσμιακή κατάθεση.