A- A+
Αύξηση της ζήτησης για πιστωτικές κάρτες εν μέσω πανδημίας - Πόσο τις χρησιμοποιούμε

Σε τροχιά ανάπτυξης μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται ότι εισήλθε ο τομέας των πιστωτικών καρτών, ο συνολικός αριθμός των οποίων κατέγραψε άνοδο 5% το 2020.

Πρόκειται για μία άνοδο που συνδέεται άμεσα με την επιθετικότερη προώθηση πιστωτικών καρτών από τις τράπεζες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των προγραμμάτων επιβράβευσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δεν έλειψαν οι προσφορές, τόσο μέσω χαμηλών επιτοκίων για αγορές, όσο και μέσω δώρων υπό τη μορφή πόντων ή ευρώ, κατά την ενεργοποίηση της κάρτας.

Εξάλλου, θετικά στην άνοδο των πιστωτικών καρτών έχει λειτουργήσει και η διάθεσή τους μέσω e-banking, που επιτρέπει την υποβολή αίτησης και την παραλαβή της κάρτας χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα.

Πόσες εκδόθηκαν σε ένα χρόνο

Ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία παρουσίασε μικρή αύξηση το α ́  εξάμηνο 2020 κατά 189 χιλ. (+1%),  σε σχέση με το β ́ εξάμηνο 2019, και ανήλθε σε 18,2 εκατ. κάρτες.

Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την έκδοση 133.000 νέων πιστωτικών καρτών.

Μικρότερη ήταν η αύξηση του αριθμού των χρεωστικών καρτών, καθώς εκδόθηκαν 56.000 νέες, με άνοδο 0,3% συγκριτικά με το β ́ εξάμηνο 2019.

Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, στο τέλος του α ́ εξαμήνου  2020 καταγράφεται σταθερό ποσοστό συμμετοχής των χρεωστικών καρτών (85%) και των πιστωτικών καρτών (15%) επί του συνόλου των καρτών πληρωμών, αντίστοιχο με το προηγούμενο εξάμηνο.

ADVERTISEMENT

Πόσο χρησιμοποιούμε τις κάρτες

Τόσο οσυνολικός αριθμός των συναλλαγών, όσο και η συνολική αξία των συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες το α ́εξάμηνο 2020 μειώθηκε σε σχέση με το β ́ εξάμηνο 2019.

Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς παρά την αύξηση της χρήσης πλαστικού στις καθημερινές συναλλαγές, η συνολική κατανάλωση λόγω της πανδημίας περιορίστηκε σημαντικά το 2020.

Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνη του 2020:

- Πραγματοποιήθηκαν 531,9  εκατ. συναλλαγές με κάρτες, παρουσιάζοντας οριακή μείωση κατά 1%.

- Η αναλογούσα αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,5 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 13%.

- Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε στις 29 συναλλαγές από τις 30 συναλλαγές του προηγούμενου εξαμήνου.

ADVERTISEMENT

Πρώτες οι χρεωστικές στη χρήση

Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να ανέρχεται σε 31 συναλλαγές όπως και το προηγούμενο εξάμηνο.

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε στις 21 συναλλαγές για τρίτο διαδοχικό εξάμηνο.

Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται μείωση κατά 14% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.671 ευρώ.

Συγκεκριμένα καταγράφηκε στο α΄ εξάμηνο 2020:

- Μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 14% σε 1.794  ευρώ. 

- Μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα κατά  20% σε 988 ευρώ

- Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε σε σχέση με το β ́ εξάμηνο 2019 και ανήλθε σε 57 ευρώ.

Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση χρεωστικής κάρτας ανήλθε σε 59 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 13%, ενώ η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρήση πιστωτικής κάρτας μειώθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε σε 47 ευρώ, συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο.