A- A+
Αύξηση 50% στις νέες συμβάσεις στεγαστικών δανείων το 2022 - Πού παίζουν τα επιτόκια

Με εντυπωσιακή ετήσια άνοδος της τάξης του 50% στις νέες συμβάσεις για στεγαστικά δάνεια ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τι επιτόκια προτιμώνται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουάριος - Ιούνιος της εφετινής χρονιάς συμβασιοποιήθαν νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 585 εκατ. ευρώ.

Τα σχετικό μέγεθος είναι υψηλότερο κατά 50% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Εντυπωσιακός ο Ιούνιος

Η επίδοση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στα αρκετά νέα δάνεια που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, τα οποία έφτασαν τα 135 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο μήνα πρόκειται για ρεκόρ 10 ετών, καθώς τελευταία φορά που ξεπεράστηκε αυτό το επίπεδο ήταν το Ιούνιο του 2012 με νέα δάνεια 141 εκατ. ευρώ.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο τα συνολικά υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση (+12 εκατ. ευρώ) για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2010!

Τα δημοφιλή επιτόκια

Στο πρώτο μισό του 2022 παρέμειναν δημοφιλέστερα προγράμματα εκείνα που προσφέρουν σταθερό επιτόκιο, με το ύψος τους να φτάνει στα 302 ευρώ από το σύνολο των 574 εκατ. ευρώ, ποσοστό 52% περίπου.

Το σταθερό για 10 έτη επιτόκιο, για το οποίο υπάρχουν στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανήλθε μεσοσταθμικά σε 2,98%.

Από την άλλη, με κυμαινόμενο επιτόκιο δόθηκαν δάνεια ύψους 272 εκατ. ευρώ (ποσοστό 48%).

Το μέσο ύψος του διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 2,95%, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το 2,05% τον Δεκέμβριο του 2021.

ADVERTISEMENT

Η νέα τάση

Πλέον, μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα από την ΕΚΤ, το τοπίο αναμένεται να αλλάξει.

Από τη μία πλευρά στα κυμαινόμενα επιτόκια θα υπάρξουν αυξήσεις λόγω της ανόδου του διατραπεζικού δείκτη euribor, με τον οποίο είναι συνδεδεμένα τα στεγαστικά δάνεια της κατηγορίας.

Οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους τους (spreads), προκειμένου να περιορίσουν τις αυξήσεις.

Από την άλλη, θα αναθεωρήσουν προς τα πάνω, το Σεπτέμβριο κατά πάσα πιθανότητα, για δεύτερη φορά μέσα στο 2022, τα σταθερά επιτόκια, με αυξήσεις που θα φτάσουν έως και 40 μονάδες βάσης.

Ωστοσο, έχει αποφασιστεί οι αυξήσεις στα προϊόντα με σταθερά επιτόκια διάρκειας 3 και 5 ετών να είναι περιορισμένες και να μην ξεπεράσουν τις 20 μονάδες βάσης.

Η νέα μόδα

Ως εκ τούτου, το πιο hot προϊόν των επόμενων μηνών αναμένεται να είναι τα προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα λίγα χρόνια του δανείου, το οποίο στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε κυμαινόμενο.

Η λογική είναι ότι ο δανειολήπτης εξασφαλίζει μία χαμηκή δόση, σταθερή για μία εύλογη χρονική περίοδο, χωρίς το άγχος για το τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα ευρωπαϊκά επιτόκια.

Ακολούθως, μετά την περίοδο του σταθερού επιτοκίου, και αφού θα έχει περάσει κατά τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών η μπόρα με τα επιτόκια, θα μπορεί να συνεχίσει με ένα χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο ή να γυρίσει το δάνειό του ξανά σε σταθερό.