A- A+
Αύξηση 40% στα νέα στεγαστικά δάνεια το 2022 - Πρώτα τα σταθερά επιτόκια

Παρά την ενεργειακή κρίση η στεγαστική πίστη τρέχει με υψηλούς ρυθμούς το 2022, καταγράφοντας σημαντική άνοδο στις νέες χορηγήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι νέες χορηγήσεις στο επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2022 διαμορφώθηκαν στα 670 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 40% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Προτιμούν τα σταθερά

Μία βασική διαφορά σε σχέση με την περυσινή χρονιά αφορά στο είδος των επιτοκίων που προτιμούν οι δανειολήπτες.

Την εξεταζόμενη περίοδο, το 52% των νέων χορηγήσεων αφορά προγράμματα σταθερού επιτόκιου, ενώ πέρυσι το ποσοσό αυτό δεν ξεπερνούσε το 40%.

Μάλιστα η πλειονότητα όσων επέλεξαν σταθερό επιτόκιο, σχεδόν 8 στους 10, κλείδωσε τη δόση του για διάστημα 15 ετών και άνω, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Τα προϊόντα αυτά, παρά την αύξηση των σταθερών επιτοκίων που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες, παραμένουν ελκυστικά.

Για παράδειγμα τον περασμένο Ιούλιο το σταθερό επιτόκιο διάρκειας 10 ετών διαμορφώθηκε στη ζώνη του 3%, ενώ πέριξ του 3,4% - 3,5% εκτιμάται ότι ανήλθαν τα επιτόκια μεγαλύτερης διάρκειας (15, 20 ετών).

Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Η αλήθεια είναι ότι τα προγράμματα αυτά διασφαλίζουν σταθερές δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ειδικά στην τρέχουσα περίοδο αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων λόγω της κρίσης, αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Πάντως, εφόσον η ΕΚΤ προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της αυτό το μήνα, αναμένεται ένας νέος κύκλος αναπροσαρμογών από τις τράπεζες.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να κάνουν μικρές ή καθόλου αυξήσεις στα σταθερά 3 και 5 ετών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προγράμματα.

Η νέα μόδα

Ως εκ τούτου, το πιο hot προϊόν των επόμενων μηνών αναμένεται να είναι τα προγράμματα με σταθερό επιτόκιο για τα πρώτα λίγα χρόνια και στη συνέχεια με κυμαινόμενο.

Η λογική είναι ότι ο δανειολήπτης εξασφαλίζει μία χαμηκή δόση, σταθερή για μία εύλογη χρονική περίοδο 3 - 5 ετών, χωρίς το άγχος για το τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα ευρωπαϊκά επιτόκια σε αυτό το διάστημα.

Ακολούθως, μετά την περίοδο του σταθερού επιτοκίου, και αφού θα έχει περάσει η μπόρα με τα επιτόκια, θα μπορεί να συνεχίσει με ένα χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο ή να γυρίσει το δάνειό του ξανά σε σταθερό.

Δηλαδή θα κλειδώσει τη μηνιαία δόση του για τα αμέσως επόμενα χρόνια και όταν ξεκινήσει το κυμαινόμενο επιτόκιο, εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα έχει προχωρήσει σε μειώσεις των δικών της επιτοκίων ξανά σε χαμηλά επίπεδα.