A- A+
Αύξησαν τη χρήση των πιστωτικών τους καρτών την τελευταία 2ετία οι Έλληνες

Περισσότερο έβγαναν τις πιστωττικές τους κάρτες για αγορές από το πορτοφόλι τους οι καταναλωτές την τελευταία διετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Μπορεί ο αριθμός τους να έχει υποχωρήσει, αλλά όσοι συνεχίζουν να διατηρούν πιστωτική κάρτα, τη χρησιμοποιούν περισσότερο.

Μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους ως μέσο δανεισμού.

Ενώ το 2019 οι συνολικές αγορές με πιστωτικές κάρτες ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή τα υπόλοιπά τους όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυτό δείχνει ότι οι πελάτες των τραπεζών πλήρωσαν στην ώρα τους το λογαριασμό και δεν άφησαν χρέη από τις συναλλαγές που έκαναν, παρ΄ ότι είχαν τη δυνατότητα αυτή.

Αύξηση συναλλαγών

Την περυσινή χρονιά ο αριθμός των πιστωτικών καρτών παρουσίασε πτώση κατά 6% σε σχέση με το 2018 και ανήλθε σε 2,6 εκατ. κάρτες.

Εντός της κατηγορίας των πιστωτικών καρτών καταγράφεται αύξηση των εικονικών καρτών πληρωμών κατά 22% και μείωση των καρτών μεταγενέστερης χρέωσης κατά 23%.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019 καταγράφηκε αύξηση αύξηση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα στις 45 συναλλαγές από 39 το 2018.

Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε κάρτα χρησιμοποιήθηκε περίπου μία φορά την εβδομάδα από τους καταναλωτές.

Μείωση της μέσης αγοράς

Επιπλέον, καταγράφηκε αύξηση στις συνολικές αγορές που πραγματοποιήθηκαν το 2019.

Ειδικότερα, με κάθε πιστωτική κάρτα έγιναν συναλλαγές ύψους 2.390 ευρώ πέρυσι, ποσό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Παρ΄ όλα αυτά, η μέση η μέση αξία ανά συναλλαγή υποχώρησε στα 52 ευρώ από 55 ευρώ το 2018, καθώς οι πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε μικρής αξίας πληρωμές.

Πάντως, κυρίαρχες παραμένουν οι χρεωστικές κάρτες, που αντιπροσωπεύουν το 90% της αξίας των συναλλαγών έναντι 10% των πιστωτικών καρτών.

Συγκρίνετε σε 1΄ όλες τις κάρτες