A- A+
Λύθηκε το πρόβλημα με τις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας - Τι συνέβη την Παρασκευή

Σημαντικό τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε τις διατραπεζικές συναλλαγές και στην Ελλάδα προέκυψε την Παρασκευή το βράδυ στο πανευρωπαϊκό σύστημα Target.

Συγκεκριμένα, λόγω του προβλήματος δεν ήταν δυνατή η ολοκλήρωση μεταφορών κεφαλαίων από τράπεζα σε τράπεζα και η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν στην οποία τηρείται ο λογαριασμός.

Από την άλλη οι αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας και αντίστοιχα οι μεταφορές κεφαλαίων εκτελούνταν κανονικά, ενώ κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε στις πληρωμές με κάρτα σε τερματικά POS.

Το πρόβλημα τελικά επιλύθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και πλέον όλες οι συναλλαγές εκτελούνται κανονικά.

Ανησυχία από πελάτες τραπεζών

Δεν ήταν πάντως και λίγες οι περιπτώσεις κατόχων ελληνικών καρτών που έσπευσαν να κάνουν αναλήψεις από ξένο ΑΤΜ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και η συναλλαγή δεν προχώρησε, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία, ξυπνώντας μνήμες ...capital controls.

Επιπλέον, δεν ήταν δυνατή η πίστωση συντάξεων που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή.

Τελικώς οι συναλλαγές αυτές ολοκληρώθηκαν μετά την επίλυση του ζητήματος τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωνε το βράδυ της Παρασκευής ότι «λόγω της ύπαρξης τεχνικού προβλήματος στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, γνωστή ως TARGET2, δεν είναι εφικτή προς το παρόν, η διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων».

ADVERTISEMENT

Ως αποτέλεσμα του προβλήματος αυτού, αναφέρει η ΤτΕ, «δεν είναι δυνατόν να γίνουν μεταφορές κεφαλαίων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Η διόρθωση του πανευρωπαϊκού αυτού τεχνικού προβλήματος αναμένεται να γίνει σύντομα».

Το Σάββατο το πρωί η ΤτΕ με νεότερη ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι «το τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε χθες Παρασκευή στην πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών, γνωστή ως TARGET2, δεν υφίσταται πλέον.

Ως εκ τούτου, αποκαταστάθηκε και το πρόβλημα της διατραπεζικής μεταφοράς κεφαλαίων που πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ».