A- A+
Αμοιβαία κεφάλαια: Απώλειες στα μετοχικά, κέρδη στα ομολογιακά το α΄ εξάμηνο του 2020 - Όλες οι αποδόσεις

Ζημιές κατέγραψε το σύνολο των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού στο α΄ εξάμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της πτώσης των μετοχών στο ΧΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, τα 41 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσαν απώλειες από 17,46% έως 33% στο πρώτο μισό του 2020.

Την ίδια περίοδο ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχώρησε κατά 30,30%. Η πλειονότητα των θεσμικών επενδυτών κατάφερε να πετύχει καλύτερη επίδοση από αυτή. Δηλαδή μικρότερες απώλειες.

Συγκεκριμένα, το 65% των αμοιβαίων κεφαλαίων της κατηγορίας είχε πτώση μικρότερη του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, ενώ το 35% ίση ή μεγαλύτερη.

Κέρδη στα ομολογιακά

Καλύτερη είναι η εικόνα στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία όχι μόνο περιόρισαν τις ζημιές που είχαν καταγράψει το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, αλλά βρέθηκαν και σε θετικό έδαφος από την αρχή του έτους.

Η ανάκαμψη ήλθε μετά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, που οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Έτσι, από τα 40 αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας, περισσότερα από τα μισά, 24 συνολικά, σημείωσαν κέρδη σε αυτό το διάστημα έως και 6,49%.

Πρόκειται για πολύ υψηλές ετησιοποιημένες αποδόσεις, που φτάνουν έως και το 13%.

Σημαντικές εκροές

Η πτώση πάντως των αγορών το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου τρομοκράτησε μεγάλη μερίδα επενδυτών, που προχώρησαν σε ρευστοποίησεις των μεριδίων τους τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Στα χαμηλά έτους.

Για να επανατοποθετηθούν στη συνέχεια, αφού όμως είχε προηγηθεί ανάκαμψη των τιμών, περιορίζοντας ή αναπληρώνοντας το σύνολο των καθαρών εκροών.

Συγκεκριμένα, στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου οι καθαρές εκροές έφτασαν τα 29 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το εξάμηνο έκλεισε με καθαρές εισροές 12 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, οι εισροές του διμήνου Μαϊου - Ιουνίου δεν αναπλήρωσαν τις εκροές του 3ου και 4ου μήνα της χρονιάς, οι οποίες έφτασαν τα 282 εκατ. ευρώ.

Το εξάμηνο για την κατηγορία έκλεισε με εκροές 90 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις

Στους ακόλουθους πίνακες θα βρείτε τις αποδόσεις που πέτυχαν τα αμοιβαία κεφάλαια στο α΄ εξάμηνο του 2020.

Μετοχικά Α/Κ

Ομολογιακά Α/Κ