A- A+
10 ερωταπαντήσεις για το deal Alpha Bank - Citi - Τι σημαίνει για τους πελάτες τους (upd)
Σε συμφωνία για την απόκτηση των εργασιών λιανικής τραπεζικής της Citi στην Ελλάδα ήλθε η Alpha Bank. Τι θα γίνει με τους πελάτες της αμερικανικής τράπεζας στην Ελλάδα. Πώς εξυπηρετούνται.

Την Παρασκευή το πρωί Alpha Bank και Citibank υπέγραψαν οριστική συμφωνία για την εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi, συμπεριλαμβανομένου του Diners Club στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η συναλλαγή περιλαμβάνει:

  • Τις εργασίες Wealth Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων καταθέσεις ύψους 1,0 δισ. ευρώ
  • Καθαρό υπόλοιπο χορηγήσεων, κυρίως πιστωτικών καρτών, ύψους 0,4 δισ. ευρώ
  • Το Δίκτυο Λιανικής Τραπεζικής με 20 Καταστήματα, τα οποία εξυπηρετούν 480 χιλ. πελάτες

Η εξαγορά εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του γ΄ τριμήνου του 2014, και τελεί υπό την αίρεση λήψεως των οικείων εγκρίσεων καθώς και τον έλεγχο του Ισολογισμού κλεισίματος της συναλλαγής.

Η εξυπηρέτηση πελατών

Μέχρι η συμφωνία αυτή να ολοκληρωθεί, οι πελάτες της Λιανικής Τραπεζικής της Citi θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους των συμβάσεών τους και μέσω όλων των σημείων εξυπηρέτησης πελατών της Citi.

Μία πρώτη άμεση αλλαγή αγορά τη χρήση των ΑΤΜ των δύο τραπεζών, η οποία για βασικές συναλλαγές (ανάληψη, ερώτηση υπολοίπου κτλ) θα είναι διαθέσιμα για το σύνολο του πελατολογίου τους χωρίς κανένα κόστος.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Citi και η Alpha Bank θα συνεργαστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η μεταφορά των λογαριασμών και πελατειακών σχέσεων των πελατών της Λιανικής Τραπεζικής της Citi και να διασφαλιστεί η διατήρηση του υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς, το εξειδικευμένο Προσωπικό που εργάζεται στο Δίκτυο Λιανικής Τραπεζικής της Citi, περίπου 730 εργαζόμενοι, θα ενσωματωθεί στην Alpha Bank.

10 ερωτήσεις - απαντήσεις

Η Alpha Bank έδωσε στη δημοσιότητα 10 ερωταπαντήσεις για την εξαγορά του δικτύου της Citi, προς ενημέρωση των πελατών των δύο τραπεζών.

Συγκεκριμένα:

1. Ποιο μέρος των δραστηριοτήτων της Citibank αποκτά η Alpha Bank;

Η συναλλαγή περιλαμβάνει (α) τη δραστηριότητα Λιανικής Τραπεζικής της Citibank στην Ελλάδα, όπου συμπεριλαμβάνονται οι Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (SMEs), καταθέσεις, εργασίες wealth management, πιστωτικές κάρτες, δάνεια και πιστώσεις, εγγυητικές επιστολές, ενέγγυες πιστώσεις και οι θυρίδες, καθώς επίσης και το δίκτυο καταστημάτων και ΑΤΜ της Citibank στην Ελλάδα

(β) το σύνολο των μετοχών της Diners.

2. Πότε θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή;

Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση των προβλεπομένων από την νομοθεσία κανονιστικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 3ου τριμήνου του 2014.

Στην περίπτωση που η ανωτέρω συναλλαγή πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της Τραπέζης.

Καθ' όλη την περίοδο έως ότου η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, η Citibank θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά τους Πελάτες της, ενώ οι δύο Τράπεζες θα συνεργάζονται στενά, εξασφαλίζοντας την ομαλή μετάβαση.

3. Με ποια κριτήρια επελέγη η Alpha Bank;

Η διαδικασία επιλογής υπήρξε αναλυτική και εμπεριστατωμένη, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Πελάτες, τους Υπαλλήλους και τους Μετόχους και των δύο Τραπεζών.

Η Alpha Bank επελέγη με βάση την εταιρική της φήμη και ισχυρή παρουσία στην ελληνική τραπεζική αγορά, αλλά και λόγω της πληρότητας της προτάσεώς της, η οποία ανταποκρίθηκε κατά τρόπο αποτελεσματικό στις προτεραιότητες και τους στόχους όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Η επιλογή της Alpha Bank εγγυάται ότι οι σημερινοί Πελάτες Λιανικής Τραπεζικής της Citibank θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν εξαιρετικό επίπεδο υπηρεσιών και υψηλής ποιότητας προϊόντα, από έναν εκ των μεγαλυτέρων Ομίλων του χρηματοοικονομικού τομέα, που διαθέτει περισσότερα από 1.000 σημεία εξυπηρετήσεως στην Ελλάδα κι έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Alpha Bank, ως Τράπεζα εμπιστοσύνης και σταθερό σημείο αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διακρίνεται διαχρονικά για το σεβασμό και το αίσθημα ευθύνης προς τους Πελάτες της.

4. Ποια θα είναι η προστιθέμενη αξία από αυτή τη συμφωνία για την Alpha Bank;

Στο πλαίσιο των στρατηγικών επιλογών της Τραπέζης για υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και συνεχή ανάπτυξη, η απόκτηση της δραστηριότητας Λιανικής Τραπεζικής της Citibank στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Diners, θα εμπλουτίσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Alpha Bank.

Επιπλέον, η ένταξη στο δυναμικό της Alpha Bank μιας ομάδας στελεχών με σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες και εμπειρία, θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την αποτελεσματικότητα της Τραπέζης.

5. Ποια θα είναι η προστιθέμενη αξία για τους Πελάτες της Alpha Bank;

Οι Πελάτες της Alpha Bank έχουν να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών, καθώς και μία σειρά αποκλειστικών και προνομιακών πιστωτικών καρτών.

Επιπλέον, η Alpha Bank θα βασισθεί σε ένα αναγνωρισμένο μοντέλο παροχής υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω το επίπεδο της εξυπηρετήσεως που απολαμβάνουν οι Πελάτες της, σε κάθε συναλλαγή τους με την Τράπεζα.

6. Θα μπορώ να εξυπηρετούμαι από το δίκτυο Καταστημάτων της Citibank στην Ελλάδα για υφιστάμενα προϊόντα και υπηρεσίες της Alpha Bank;

Έως την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποιήσεως των Δικτύων των δύο Τραπεζών, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο το δίκτυο Καταστημάτων της Alpha Bank.

7. Θα μπορώ να εξυπηρετούμαι από το δίκτυο Καταστημάτων της Alpha Bank για υφιστάμενα προϊόντα και υπηρεσίες της Citibank;

Έως την ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποιήσεως των Δικτύων των δύο Τραπεζών, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μόνο το δίκτυο Καταστημάτων της Citibank.

8. Θα μπορώ να χρησιμοποιώ τις κάρτες Alpha Bank σε ΑΤΜ της Citibank στην Ελλάδα και αντιστρόφως, θα μπορώ να χρησιμοποιώ τις κάρτες Citibank σε ΑΤΜ της Alpha Bank;

Μπορείτε να πραγματοποιείτε κανονικά τις βασικές συναλλαγές σας σε οποιοδήποτε ΑΤΜ των δύο Τραπεζών, μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

9. Θα υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στην καθημερινή μου εξυπηρέτηση με την Alpha Bank;

Οι Πελάτες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν, χωρίς καμία αλλαγή, τις ίδιες προνομιακές υπηρεσίες στην καθημερινή τους εξυπηρέτηση.

10. Που μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες;

Μπορείτε να επικοινωνείτε με την Υπηρεσία Τηλεφωνικής Εξυπηρετήσεως της Alpha Bank, καθημερινά από τις 8.00 έως τις 22.30, στα τηλέφωνα: 801 11 326 0000 (για κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο) και +30 210 326 0000 (για κλήσεις από κινητό τηλέφωνο και από το εξωτερικό).

Ο στόχος της Alpha Bank

Μέσω της εξαγοράς αυτής, η Alpha Bank προσβλέπει στην αξιοποίηση της εξειδικεύσεως της Citi στις εργασίες Wealth Management, καθώς και στον εμπλουτισμό των προσφερομένων προϊόντων και υπηρεσιών της.

Η Alpha Bank ξεκινά επίσης συνεργασία με το Diners Club, ένα εμπορικό σήμα υψηλού κύρους, και ενισχύει έτσι περαιτέρω τη θέση της στην αγορά των πιστωτικών καρτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Πελάτες τόσο της Alpha Bank, όσο και της Citi, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η νέα μέρα για Citi

Η συμφωνία έπεται της αποφάσεως της Citi να εστιάσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της στον τομέα του Corporate Banking στην Ελλάδα με ταυτόχρονη διασφάλιση της απρόσκοπτης εξυπηρετήσεως των Πελατών Λιανικής Τραπεζικής από την Alpha Bank, η οποία προσανατολίζεται στην ίδια κατηγορία Πελατών και χαρακτηρίζεται από το συνετό επιχειρησιακό της σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η Citi Ελλάδας εφ' εξής θα εστιάσει στην επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει σε Ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθώς και σε πελάτες της ναυτιλίας, του private bank και του δημόσιου τομέα.

Επίσης, η τράπεζα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις πολυεθνικές εταιρίες-πελάτες της που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Η απόφαση αποτελεί επέκταση της παγκόσμιας στρατηγικής της Citi να επικεντρώνει τους πόρους της όπου έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, το οποίο στην Ελλάδα είναι η τραπεζική μεγάλων επιχειρήσεων» δήλωσε ο Grant Carson, Διευθύνων Σύμβουλος της Citi Ελλάδας

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης, δήλωσε σχετικά πως «η εξαγορά των εργασιών Λιανικής Τραπεζικής της Citi στην Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής της Τραπέζης. Καλωσορίζουμε στην Alpha Bank τους Πελάτες και το Προσωπικό της Citi και επικεντρωνόμεθα στον περαιτέρω εμπλουτισμό των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε».